ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Ώρα 9.30: οι Άγγλοι αποφάσισαν έξοδο από την Ε.Ε.

Εικόνα του άρθρου Ώρα 9.30: οι Άγγλοι αποφάσισαν έξοδο από την Ε.Ε.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/06/2016, 12:29
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

​Η Αγγλία, για την ακρίβεια οι άγγλοι ψηφοφόροι, αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να είναι η χώρα τους μέλος της Ε.Ε. Κόντρα στις προγνώσεις, αλλά και την έκκληση του μεγαλύτερου κομματιού των πολιτικών τους κομμάτων, ψήφισαν υπέρ του BRexit, επιβεβαιώνοντας τη βαθιά κρίση στην οποία έχει περιέλθει το σύστημα και η ίδια η Ε.Ε., ως κύριος εκφραστής του. Το τελικό αποτέλεσμα έχει ως εξής: Brexit 51,9% - Bremain 48,1%, ακριβώς όσο προέβλεψε στις 6.30 το πρωί το BBC. Με όλες τις περιοχές καταμετρημένες, το «έξω» παίρνει 17.410.742 ψήφους και το «μέσα» 16.141.241.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Η στερλίνα είναι σε ιστορικό χαμηλό από τα ξημερώματα, ενώ ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του. Η Ε.Ε. τηρεί «σιγή ασυρμάτου», αλλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στη Γερμανία εκφράζουν ήδη την απογοήτευσή τους.

Το θέμα είναι «τι θα γίνει τώρα;». Φυσικά, η Αγγλία δεν χρησιμοποιούσε το ευρώ, αλλά η οικονομία της ήταν «οικονομία ευρώ». Εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εφαρμοστεί και η χώρα θα αποσυνδεθεί εντελώς από την Ε.Ε. (που σημαίνει μια σειρά πράγματα για τους μη βρετανούς κατοίκους και εργαζόμενους), θα φανεί τις επόμενες ώρες. Μην ξεχνάμε ότι ένα χρόνο πριν, οι έλληνες ψηφοφόροι είπαν επίσης «όχι», αλλά εφαρμόστηκε ακριβώς το αντίθετο και η κυβέρνηση θεωρείται σήμερα μια από τις «πιο συνεργάσιμες» στην Ε.Ε.

Το σίγουρο είναι ότι η μέρα θα είναι μακρά: Από τις 9 τοπική ώρα, θα συνεδριάζουν οι αρχηγοί των κομμάτων της Ευρωβουλής ενώ παράλληλα αναμένεται σύσκεψη με τους Γιούνκερ, Τουσκ και Σουλτς για να συζητήσουν το θέμα. Ο Φρανσουά Ολάντ έχει επίσης συγκαλέσει έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο στο Παρίσι, στις 10 το πρωί ώρα Γαλλίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back