ΚΟΣΜΟΣ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της ανιψιάς της, νικήτρια φωτογραφία

Εικόνα του άρθρου World Press Photo: Η Παλαιστίνια που αγκαλιάζει το άψυχο σώμα της ανιψιάς της, νικήτρια φωτογραφία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/04/2024, 13:47
ΚΟΣΜΟΣ

Ο φωτογράφος του Reuters Mohammed Salem κέρδισε την Πέμπτη το βραβείο World Press Photo of the Year 2024 για την εικόνα μιας Παλαιστίνιας γυναίκας που κρατάει αγκαλιά το πτώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της στη Λωρίδα της Γάζας.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 17 Οκτωβρίου 2023 στο νοσοκομείο Nasser στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, όπου οικογένειες αναζητούσαν συγγενείς που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών του παλαιστινιακού θύλακα.

Ανακοινώνοντας τα ετήσια βραβεία του, το Ίδρυμα World Press Photo με έδρα το Άμστερνταμ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αναγνωριστούν οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συγκρούσεις.

Είπε ότι 99 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί καλύπτοντας τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Ο Σάλεμ, Παλαιστίνιος ηλικίας 39 ετών, εργάζεται για το Reuters από το 2003. Κέρδισε επίσης βραβείο στον διαγωνισμό World Press Photo του 2010.

Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι η νικήτρια εικόνα του Salem 2024 ήταν «σχεδιασμένη με προσοχή και σεβασμό, προσφέροντας ταυτόχρονα μια μεταφορική και κυριολεκτική ματιά σε μια αδιανόητη απώλεια».

Η κριτική επιτροπή επέλεξε τις νικητήριες φωτογραφίες από 61.062 συμμετοχές 3.851 φωτογράφων από 130 χώρες.

Η φωτογράφος Lee-Ann Olwage από τη Νότια Αφρική κέρδισε την κατηγορία ιστορία της χρονιάς με εικόνες που καταγράφουν την άνοια και το στίγμα που την περιβάλλει στη Μαδαγασκάρη.

Την κατηγορία «Long-Term Project» κέρδισε ο Alejandro Cegarra από τη Βενεζουέλα για τη σειρά "The Two Walls" για τους New York Times/Bloomberg. Από το 2019, οι μεταναστευτικές πολιτικές του Μεξικού έχουν βιώσει μια σεισμική αλλαγή και έχουν μετατρέψει το έθνος από γενικά φιλικό προς τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο σε μια χώρα με αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές.

Εμπνευσμένο από τη δική του εμπειρία μετανάστευσης από τη Βενεζουέλα στο Μεξικό το 2017, το έργο του Cegarra, που ξεκίνησε το 2018, εξετάζει τους ανθρώπους που επηρεάζονται από τις μεταβαλλόμενες μεταναστευτικές πολιτικές του Μεξικού.

Η Ουκρανή Julia Kochetova κέρδισε το φετινό Open Format Award για την έξυπνη πολυμεσική ματιά της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δείτε όλους τους νικητές των φετινών βραβείων εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back