Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Winter is coming»

Εικόνα του άρθρου «Winter is coming»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 20:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένας πιτσιρικάς κάθεται στην πλατεία στον Κατσικά και κρατάει ένα κομμάτι χαρτόνι που γράφει «Winter is coming», «ο χειμώνας έρχεται». Ναι, γνωρίζει την ύπαρξη του Game of Thrones, της τηλεοπτικής σειράς όπου ακούγεται συχνά-πυκνά η έκφραση, αλλά γι αυτόν είναι πολύ πιο σημαντικό το πρόβλημα: μένει στον Κατσικά και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να περάσει το χειμώνα σε σκηνή.

Το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου, περίπου 300 ίσως και λίγο περισσότεροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό του Κατσικά και έφτασαν με πορεία στην πλατεία. Η Νουρ, Παλαιστίνια από τη Συρία, κάνει δηλώσεις με τη βοήθεια μεταφράστριας: «Μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες, θα μείνουμε εδώ» λέει και προσθέτει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι τους έχουν πει πως θα πρέπει να περιμένουν «άλλους 3-4 μήνες» για να πάνε σε κατάλληλα κτίρια, μόνιμες υποδομές.

Το «καζάνι έβραζε» εδώ και λίγο καιρό στον Κατσικά. Οι πρόσφυγες είχαν ήδη ενημερώσει με ψήφισμά τους ότι δεν μπορούν να μείνουν εκεί το χειμώνα. Το θέμα είναι ότι η υπόσχεση που έχουν λάβει, για τη μεταφορά στην Αγία Ελένη, παίρνει συνέχεια παρατάσεις.

Η Νουρ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα, η κίνησή τους δεν είναι εχθρική προς κανέναν και ειδικά προς τους κατοίκους, αλλά και ότι υπάρχει περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάγκη για κατάλληλα καταλύματα.

Οι πρόσφυγες παρέμειναν στην πλατεία του Κατσικά, υπό διακριτική αστυνομική επίβλεψη, δηλώνοντας ότι προς το παρόν, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στον καταυλισμό.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back