Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

VoCo: Το «Photoshop» στην επεξεργασία του ήχου (video)

Εικόνα του άρθρου VoCo: Το «Photoshop» στην επεξεργασία του ήχου (video)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/11/2016, 11:39
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η τεχνολογία VoCo που παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Adobe MAX 2016, επιτρέπει την ηχογράφηση της φωνής μας, και στη συνέχεια την επεξεργασία της, επιτρέποντας όχι μόνο να αλλάξουμε τη σειρά των λέξεων που έχουμε πει διατηρώντας τον ρεαλισμό σε υψηλά επίπεδα, αλλά και να πληκτρολογήσουμε προτάσεις οι οποίες μπορούν να εκφωνηθούν με τη φωνή μας χωρίς να τις έχουμε πει ποτέ!

Σε επίδειξη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στο Σαν Ντιέγκο, και μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο, στέλεχος της Adobe πήρε μια ψηφιακή καταγραφή της φωνής ενός άνδρα που έλεγε «και φίλησα τους σκύλους και τη γυναίκα μου» και την άλλαξε ώστε να λέει «και φίλησα την Τζόρνταν τρεις φορές». 


Η όλη διαδικασία της επεξεργασίας διήρκεσε μόλις δευτερόλεπτα, με τον χειριστή να πληκτρολογεί τη φράση και να πατά ένα κουμπί για τη σύνθεση του νέου ηχητικού.

Για την ώρα η τεχνολογία VoCo βρίσκετε σε πειραματικό στάδιο ενώ η Adobe δε δίνει περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες για το πότε και αν θα κυκλοφορήσει εμπορικά. «Μπορεί να κυκλοφορήσει ή όχι ως προϊόν, ή λειτουργία προϊόντος. Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία διάθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο BBC.


ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Dr. Έντι Μπόργκες Ρέι, ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και media στο University of Stirling εκτιμά, μιλώντας στο BBC, πως στην Adobe οι προγραμματιστές παρασύρθηκαν από την καινοτομία και αγνόησαν τα ηθικά διλήμματα. «Αναπόφευκτα, στην κούρσα της για τη δημιουργία λογισμικού για την επεξεργασία ψηφιακών μέσων, η Adobe άλλαξε δραστικά τον τρόπο που χειριζόμαστε υλικό όπως οι φωτογραφίες. 

Αυτό δημιουργεί δυσκολίες για δικηγόρους, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν ψηφιακά μέσα ως στοιχεία. Με τον ίδιο τρόπο που το Photoshop της Adobe έχει προκαλέσει νομικές αντιδράσεις μετά τη συνεχιζόμενη κατάχρηση από διαφημιστές, το Voco, αν κυκλοφορήσει στο εμπόριο, θα ακολουθήσει τον προκάτοχό του, με παρόμοιες συνέπειες».

Όσον αφορά σε θέματα ασφαλείας (χρήση τεχνικών ελέγχου φωνής για την ταυτοποίηση ατόμων, πχ σε τράπεζες και αλλού), ο Dr. Στίβεν Μέρντοχ, του University College London, ειδικός κυβερνοασφαλείας, αναφέρει πως η τεχνολογία μπορεί να είναι καινούρια, αλλά οι αρχές της ήταν γνωστές εδώ και καιρό. 

«Οι εταιρείες βιομετρικής υποστηρίζουν πως τα προϊόντα τους δεν μπορούν να ξεγελαστούν, επειδή αυτά που εξετάζουν δεν είναι αυτά που εξετάζουν οι άνθρωποι όταν ταυτοποιούν κάποιον. Αλλά ο μόνος τρόπος να το δούμε αυτό είναι να το δοκιμάσουμε, και θα περάσει λίγος καιρός πριν μάθουμε την απάντηση».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο BBC ότι δεν υπάρχει κάτι σίγουρο όσον αφορά στην κυκλοφορία του Voco. «Μπορεί να κυκλοφορήσει ή όχι ως προϊόν, ή λειτουργία προϊόντος. Δεν έχει ανακοινωθεί ημερομηνία διάθεσης».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back