Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Vision Pro: Η νέα συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας της Apple

Εικόνα του άρθρου Vision Pro: Η νέα συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας της Apple
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/06/2023, 12:16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η Apple παρουσίασε ένα πολυαναμενόμενο headset επαυξημένης πραγματικότητας, το Apple Vision Pro, στο πρώτο της μεγάλο λανσάρισμα υλικού εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ δήλωσε ότι το νέο headset «συνδυάζει άψογα τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο».

Η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε επίσης το τελευταίο λειτουργικό σύστημα iPhone, καθώς και ενημερώσεις για το MacBook Air.

Το headset έχει διάρκεια ζωής μπαταρίας δύο ωρών, θα κοστίζει 3.499 δολάρια και θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους στις ΗΠΑ.


Το κόστος είναι σημαντικά υψηλότερο από τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Την περασμένη εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε το Quest, το οποίο κοστίζει 449 δολάρια.

Το Apple Vision Pro μοιάζει διαφορετικό από παρόμοια ακουστικά της αγοράς και θυμίζει περισσότερο γυαλιά σκι παρά ακουστικά εικονικής πραγματικότητας.

Η Apple χρησιμοποίησε τη φράση «επαυξημένη πραγματικότητα» για να περιγράψει τι κάνει η νέα συσκευή.

Η επαυξημένη πραγματικότητα, γνωστή και ως μικτή πραγματικότητα, τοποθετεί εικονικά αντικείμενα στον κόσμο γύρω μας, επιτρέποντάς μας να αναμειγνύουμε την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα κοιτάζοντας μέσα από μια οθόνη. Για παράδειγμα ο χρήστης μπορεί να δημιουργεί το εικονικό γραφείο χωρίς να χάνει επαφή με το φυσικό  χώρο στον οποίο βρίσκεται και έτσι να αλληλεπιδρά με όσους βρίσκονται εκεί χωρίς να χρειάζεται να βγάλει το headset.

Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές, να παρακολουθούν ταινίες και να γράφουν έγγραφα σε έναν εικονικό κόσμο. Αλλά μέχρι στιγμής, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις για μια μεγάλη αγορά για αυτό το είδος φορητής τεχνολογίας.

Επίσης, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα με ανάλογα μεγάλη οθόνη για να απολαύσουν μια ταινία και υποστηρίζει και προβολή ταινιών 3D. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε συνεργασία της Disney και του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού της κόσμου με τo Vision Pro.

Μια λειτουργία που ονομάζεται «eyesight» θα δείχνει τα μάτια των χρηστών στην μπροστινή οθόνη όταν βρίσκονται σε λειτουργία AR, προσομοιώνοντας μια διαφανή οθόνη και επιτρέποντάς τους να αλληλεπιδρούν πιο φυσικά με τους γύρω τους, αλλά θα δείχνει μια θολή εκδοχή μιας εμπειρίας VR για να υποδεικνύει στους άλλους όταν δεν είναι παρόντες στο δωμάτιο.

«Επειδή μπορείτε να βλέπετε τον κόσμο καθαρά όταν φοράτε το Vision Pro, παραμένετε παρόντες στο χώρο σας», ανακοίνωσε η Apple. «Μπορείτε να ανατρέξετε στη λίστα εργασιών και τις σημειώσεις σας, να ανατρέξετε στο επόμενο ταξίδι σας στο safari και να παίξετε μουσική ενώ πληκτρολογείτε. Λειτουργεί απρόσκοπτα με τα γνωστά αξεσουάρ Bluetooth και μπορείτε ακόμη και να φέρετε ασύρματα τον Mac σας στο Apple Vision Pro απλά κοιτάζοντάς τον».

Εκτός από τις εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί από την αρχή για τη συσκευή, το Vision Pro θα εκτελεί επίσης εφαρμογές που έχουν κατασκευαστεί για το iOS, εμφανιζόμενες ως μια αιωρούμενη οθόνη μπροστά από τον χρήστη. Η εταιρεία προωθεί τη συσκευή ως μια ισχυρή αλλά συμπαγή αντικατάσταση ή συμπλήρωση των υφιστάμενων συσκευών του χρήστη.

Η ανακοίνωση έρχεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από τις Meta και Lenovo νέων εκδόσεων των ήδη υπαρχόντων ακουστικών εικονικής πραγματικότητας, που δεν τοποθετούν αντικείμενα πάνω στην προβολή του πραγματικού κόσμου.


Νέα προϊόντα

Εκτός από την ανακοίνωση του Vision Pro, η Apple παρουσίασε επίσης το iOS17, την τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος iPhone.

Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν «αφίσες επαφών» - μια εικόνα ή μια εικόνα του εαυτού σας που θα εμφανίζεται στο τηλέφωνο ενός ατόμου όταν το καλείτε - και «ζωντανό τηλεφωνητή» - ο οποίος παρέχει σε πραγματικό χρόνο μεταγραφή ενός μηνύματος στον τηλεφωνητή που σας αφήνουν.

Αυτή η μεταγραφή θα ισχύει και για τα ηχητικά μηνύματα που αφήνονται χρησιμοποιώντας τα Μηνύματα της Apple.

Τέλος η Apple εισήγαγε ένα σύστημα που ονομάζεται Check-In, το οποίο θα ενημερώνει αυτόματα έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας όταν φτάσετε στο σπίτι. Εάν το ταξίδι σας καθυστερήσει σημαντικά, έχει τη δυνατότητα να ενημερώσει τους άλλους ότι δεν έχετε φτάσει ακόμη με ασφάλεια στο σπίτι.

Το νέο λειτουργικό σύστημα θα είναι διαθέσιμο το φθινόπωρο του 2023.

Παρουσιάστηκαν επίσης πολύ ισχυρά νέα μοντέλα επιτραπέζιων υπολογιστών, ανασχεδιασμός της οθόνης του έξυπνου ρολογιού της Apple, του tablet της Apple, των ακουστικών AirPods καθώς και δεκάδες νέες μικροεφαρμογές (widgets), εφαρμογές και υπηρεσίες για όλα τα προϊόντα της εταιρείας και ειδικά για τα iPhone.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back