ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EE: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές

Εικόνα του άρθρου EE: Πρόστιμο 1,8 δισ. ευρώ στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/03/2024, 19:24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Apple ένα αντιμονοπωλιακό πρόστιμο ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά διανομής εφαρμογών ροής μουσικής.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι η Apple εφάρμοσε περιορισμούς στους προγραμματιστές εφαρμογών που τους εμπόδιζαν να ενημερώνουν τους χρήστες του iOS για εναλλακτικές και φθηνότερες υπηρεσίες συνδρομής μουσικής που είναι διαθέσιμες εκτός της εφαρμογής.

Η Apple απαγόρευσε επίσης στους προγραμματιστές εφαρμογών ροής μουσικής να παρέχουν οποιεσδήποτε οδηγίες σχετικά με το πώς οι χρήστες θα μπορούσαν να εγγραφούν σε αυτές τις φθηνότερες προσφορές, ισχυρίστηκε η επιτροπή.

Πρόκειται για το πρώτο αντιμονοπωλιακό πρόστιμο της Apple από τις Βρυξέλλες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει επιβληθεί σε εταιρεία τεχνολογίας από την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την Apple μετά από καταγγελία της Spotify το 2019. Η έρευνα περιορίστηκε να επικεντρωθεί στους συμβατικούς περιορισμούς που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι τους εμποδίζουν να ενημερώνουν τους χρήστες iPhone και iPad για εναλλακτικές υπηρεσίες συνδρομής μουσικής σε χαμηλότερες τιμές εκτός του App Store.

Η συμπεριφορά της Apple διήρκεσε σχεδόν 10 χρόνια, σύμφωνα με την Επιτροπή, και «μπορεί να οδήγησε πολλούς χρήστες του iOS να πληρώνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές για συνδρομές ροής μουσικής, λόγω της υψηλής προμήθειας που επέβαλε η Apple στους προγραμματιστές και μετακυλίθηκε στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών συνδρομής για την ίδια υπηρεσία στο Apple App Store».

Απάντηση της Apple

Σε μια πύρινη απάντηση στο πρόστιμο, η Apple δήλωσε ότι η Spotify θα κερδίσει τα περισσότερα από την απόφαση της ΕΕ.

«Ο κύριος υποστηρικτής αυτής της απόφασης - και ο μεγαλύτερος ωφελημένος - είναι η Spotify, μια εταιρεία που εδρεύει στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Η Spotify διαθέτει τη μεγαλύτερη εφαρμογή streaming μουσικής στον κόσμο και έχει συναντηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περισσότερες από 65 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της.

«Σήμερα, η Spotify κατέχει μερίδιο 56% της ευρωπαϊκής αγοράς streaming μουσικής - υπερδιπλάσιο του πλησιέστερου ανταγωνιστή της - και δεν πληρώνει τίποτα στην Apple για τις υπηρεσίες που την έχουν βοηθήσει να γίνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα στον κόσμο», ανέφερε η Apple σε ανακοίνωσή της

Η Apple δήλωσε ότι ένα «μεγάλο μέρος» της επιτυχίας του Spotify οφείλεται στο App Store, «μαζί με όλα τα εργαλεία και την τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Spotify για να δημιουργήσει, να ενημερώσει και να μοιραστεί την εφαρμογή του με τους χρήστες της Apple σε όλο τον κόσμο».

Η Apple δήλωσε ότι το Spotify δεν της καταβάλλει τίποτα. Αυτό συμβαίνει επειδή αντί να πουλάει συνδρομές στην εφαρμογή του iOS, το Spotify τις πουλάει μέσω της δικής του ιστοσελίδας. Η Apple δεν εισπράττει προμήθεια για αυτές τις αγορές.

Η Spotify σε ανακοίνωσή της χαρακτήρισε την απόφαση της επιτροπής «σημαντική στιγμή στον αγώνα για ένα πιο ανοιχτό διαδίκτυο για τους καταναλωτές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back