ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Utopia: Μια μέτρια δόση συνωμοσιολογίας

Εικόνα του άρθρου Utopia: Μια μέτρια δόση συνωμοσιολογίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/01/2021, 10:15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το ερώτημα «πότε θα αρχίσουν να βγαίνουν σειρές για την πανδημία», το απαντάει πρώτα το Utopia.

H νέα σειρά του Amazon Prime, εκτός από το γεγονός ότι επιβεβαιώνει ότι οι παραγωγές του δικτύου κάνουν τις αντίστοιχες του Netflix να μοιάζουν με το «Ρετιρέ», ασχολείται με-μαντέψτε- τη συνωμοσιολογία και τις πανδημικές αρρώστιες.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνει σε συνδυασμό με κόμικς.

Δεν φτάνουν αυτά; Τη σειρά φτιάχνει η Γκίλιαν Φλιν, συγγραφέας μεταξύ άλλων των «Αιχμηρών αντικειμένων» και του «Gone girl».

Πρόκειται ουσιαστικά για μια αμερικάνικη εκδοχή της αγγλικής Utopia, του 2013, φανερά «πειραγμένη» ώστε να ταιριάζει, αφενός στις ΗΠΑ, αφετέρου στο κλίμα της εποχής.

Το Utopia, παρότι ξεκινάει δυνατά, στην πορεία πέφτει θύμα μάλλον της ίδιας του της συνωμοσιολογίας, αλλά και των «παιδικών ασθενειών» του. Ως πρότζεκτ ήταν να ξεκινήσει νωρίτερα, σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Φίντσερ (που εμφανίζεται τώρα στην παραγωγή), στο HBO, κάτι που δεν κατέστη δυνατό λόγω οικονομικών διαφωνιών.

Επίσης, αρκετά συχνά «συλλαμβάνεται» να κλέβει το (πολύ καλύτερο) Dirk Gently και παρότι είναι ευχάριστο γενικά, τουλάχιστον στα πρώτα επεισόδια, γίνεται τρομερά άνισο αργότερα, παρά τις προσπάθειες τύπων όπως ο Τζον Κιούζακ, που παίζει τον χίπστερ villain.

H ιστορία της όμως είναι τόσο «πειστική» με τα δεδομένα των ημερών και τις γενικής, αντιεπιστημονικής φιλολογίας, που η σειρά κυκλοφόρησε με… δήλωση στην αρχή του κάθε επεισοδίου, ότι δεν πρόκειται δηλαδή για αληθινά γεγονότα ή ότι δεν βασίζεται σε πραγματική πανδημία.

Η δεύτερη σεζόν είναι αμφίβολη. Το Amazon έχει εγκαταλείψει το πρότζεκτ και αν υπάρξει ποτέ συνέχεια, αυτή θα δοθεί αλλού.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back