Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζον λε Καρέ: Επτά ταινίες και μια σειρά

Εικόνα του άρθρου Τζον λε Καρέ: Επτά ταινίες και μια σειρά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2020, 01:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «συγγραφέας-κατάσκοπος» που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την κατασκοπική λογοτεχνία, ο Τζον λε Καρέ, πέθανε πριν από δύο βδομάδες περίπου. Εκτός από το συγγραφικό έργο που άφησε, κληροδότησε και τηλεοπτικές και κυρίως, κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του.

Σήμερα, διαλέγουμε επτά ταινίες και μια σειρά, που οφείλουν την ύπαρξή τους στις ιστορίες του και είναι πολύ καλές

Ο επίμονος κηπουρός (2005)

H Ρέιτσελ Βάις κερδίζει το όσκαρ εκείνη τη χρονιά, με την ταινία του Φερνάντο Μεϊρέγιες και τον Ρέιφ Φάινς να τα βάζει με όλο τον κόσμο. Επίσης, ένα από τα όσκαρ που κερδίζει η ταινία, είναι αυτό του διασκευασμένου σεναρίου.

Tinker, tailor, soldier, spy (2011)

Η καλύτερη κινηματογραφική διασκευή του λε Καρέ, είναι αυτή. Με τον ατυχή ελληνικό τίτλο «Ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι», ο Γκάρι Όλντμαν, ο Κόλιν Φερθ και ο Τομ Χάρντι παίζουν σε μια ταινία μίλια καλύτερη από τον Επίμονο κηπουρό, αλλά χωρίς όσκαρ. Ο Όλντμαν είναι στο ρόλο που καθιέρωσε ο σε Άλεκ Γκίνες, στην αντίστοιχη τηλεοπτική σειρά του BBC. Σημειωτέον ότι εμφανίζεται και ο ίδιος ο λε Καρέ, στην ταινία.

Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο (1965)

Underdog no1: Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον παίζει τον Άλεκ Λιάμας, έναν άγγλο πράκτορα που ετοιμάζεται για την, ίσως τελευταία του, αποστολή.

Ρώσικη εστία (1990)

Σων Κόνερι και Μισέλ Φάιφερ σε μια εντελώς ‘90s ταινία, αρκετά παρεξηγημένη πάντως. Ο Φρεντ Σκέπισι σκηνοθετεί και διασκευάζει το σενάριο ο πολύς Τομ Στόπαρντ. Ψυχρός πόλεμος, Κόκκινη πλατεία κ.λπ. κ.λπ.

O ράφτης του Παναμά (2001)

Από τα καλύτερα βιβλία του λε Καρέ, από τις ευχάριστες κινηματογραφικές μεταφορές τους. Πρις Μπρόσναν και Τζέφρι Ρας, κοροϊδεύουν τον κόσμο και τους εαυτούς τους, κάπου στον Παναμά.

Little Drummer Girl (1984)

Μια από τις πιο παραγνωρισμένες ταινίες, με βάση ιστορία του λε Καρέ, είναι η «Μικρή τυμπανίστρια», που σκηνοθετεί ο Τζορτζ Ρόι Χιλ και πρωταγωνιστούν η Νταϊάν Κίτον, ο Γιώργος Βογιατζής και ο Κλάους Κίνσκι. Μια ηθοποιός υποχρεώνεται από τη Μοσάντ να παγιδέψει έναν Παλαιστίνιο βομβιστή. Έγινε και σειρά με παραλλαγμένο σενάριο, το 2018 (και παίζει ο ίδιος ο λε Καρέ, ένα πολύ μικρό ρόλο).

Νο1 καταζητούμενος (2014)

Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν σε μια από τις τελευταίες του ταινίες, μαζί με τους Ντάνιελ Μπριλ και Ρέιτσελ μακ Άνταμς. Στο επίκεντρο, ένας Τσετσένος πρόσφυγας στη Γερμανία, που βρίσκεται στη μέση μιας κατασκοπικής (τι άλλο;) ιστορίας.

The night manager (σειρά-2016)

Από τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές με σενάριο βασισμένο σε έργο του λε Καρέ. Χιου Λόρι και Τομ Χίντελστον αναμετριούνται στο πέρασμα του χρόνου, ως οι δύο «πόλοι» μιας κατασκοπικής ιστορίας που περιλαμβάνει και τον ίδιο το συγγραφέα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back