Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντά σλημερα τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο, για συνομιλίες που ενδέχεται να αμβλύνουν τις τριβές μεταξύ των αντίπαλων υπερδυνάμεων για τις στρατιωτικές συγκρούσεις, τη διακίνηση ναρκωτικών και την τεχνητή νοημοσύνη.
Ωστόσο, η βαθιά πρόοδος όσον αφορά τις τεράστιες διαφορές που χωρίζουν τις οικονομικές υπερδυνάμεις του κόσμου ίσως χρειαστεί να περιμένει.
Οι αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού έχουν θέσει χαμηλές προσδοκίες, καθώς ο Μπάιντεν και ο Σι πρόκειται να συζητήσουν για την Ταϊβάν, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη Βόρεια Κορέα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθένα από τα οποία είναι τομείς στους οποίους οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να επιλύσουν.
Ο Μπάιντεν και ο Σι έφτασαν στο Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC).
Ο Μπάιντεν έχει επιδιώξει την άμεση διπλωματία με τον Σι, στοιχηματίζοντας ότι η προσωπική σχέση που καλλιεργεί εδώ και δώδεκα χρόνια με τον ισχυρότερο Κινέζο ηγέτη μετά τον Μάο Τσετούνγκ θα μπορούσε να σώσει τις διμερείς σχέσεις που γίνονται όλο και πιο εχθρικές.
Δύο πολιτικοί, δύο κόσμοι…
Ο 80χρονος Μπάιντεν προΐσταται μιας οικονομίας που έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες και τα περισσότερα πλούσια έθνη μετά την πανδημία COVID-19. Αντιδημοφιλής με τους ψηφοφόρους στην πατρίδα του, επιδιώκει μια δεύτερη θητεία στο αξίωμα εν μέσω ανησυχιών για τη σταθερότητα της αμερικανικής δημοκρατίας.
Έχει συσπειρώσει τους παραδοσιακούς συμμάχους του έθνους από την Ευρώπη έως την Ασία για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στην Ουκρανία, αν και ορισμένοι έχουν διαφορές σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.
Ο Σι, μια δεκαετία νεότερος του Μπάιντεν, έχει αυστηροποιήσει τον έλεγχο της πολιτικής, των κρατικών ηγετών, των μέσων ενημέρωσης και του στρατού και αλλάζει το σύνταγμα. Πρόσφατα, οι επιδεινούμενες οικονομικές προκλήσεις έριξαν τη χώρα από την τροχιά ανάπτυξης που είχε ακολουθήσει εδώ και τρεις δεκαετίες, με πυραύλους.
Με πληροφορίες από Reuters. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο όπου τον υποδέχθηκαν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και άλλοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ/Xinhua/Xie Huanchi)