Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

#typos151: Από την «έξοδο» Σημίτη μέχρι τις φωτιές στην Ηλεία

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από την «έξοδο» Σημίτη μέχρι τις φωτιές στην Ηλεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2023, 21:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της   κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές   περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, εκεί. 

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Ο Σημίτης φεύγει, ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται, η ΝΔ επιστρέφει

Στις 7 Ιανουαρίου 2004 και ενώ είναι φανερή η δυναμική της ΝΔ ενόψει των επερχόμενων εκλογών, ο Κώστας Σημίτης παραιτείται από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση του αναδεικνύεται ο Γιώργος Παπανδρέου, στις 8 Φεβρουαρίου 2004 με εκλογές από τη βάση. Στη διαδικασία συμμετέχουν πάνω από 1 εκατ. εκλογείς, μέλη και φίλοι του κόμματος και ο Παπανδρέου είναι ο μόνος υποψήφιος.

Στις 7 Μαρτίου 2004 η ΝΔ κερδίζει άνετα τις εκλογές με 45,36%, το ΠΑΣΟΚ συγκρατείται στο 40,55%. Πρωθυπουργός ορκίζεται λίγες μέρες αργότερα ο Κώστας Καραμανλής. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,90%, ενώ ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέκο Αλαβάνο, με 3,26%. Για πρώτη φορά, ο Συνασπισμός κατέρχεται στις εκλογές με τις «συνιστώσες», οργανώσεις της Αριστεράς που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία για τη Συσπείρωση της Αριστεράς.

«Σήκωσέ το…»

Στις 4 Ιουλίου 2004, στο στάδιο «Ντα Λουζ» της Λισσαβώνας, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ελλάδας καταφέρνει το μεγαλύτερο αθλητικό επίτευγμα σε συλλογικό αθλητικό επίπεδο, στα χρονικά, δεδομένης της δημοφιλίας του αθλήματος. Με ένα γκολ του Άγγελου Χαριστέα στο 57ο λεπτό του τελικού, νικάει τη διοργανώτρια Πορτογαλία και κατακτάει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2004.

Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας

Στις 13 Αυγούστου 2004 ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Μετά από μια αποτυχημένη υποψηφιότητα για την Ολυμπιάδα του 1996, η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν από τα πολλά μετάλλια και τις διακρίσεις των ελλήνων αθλητών, αλλά και από σκάνδαλα, όπως η άρνηση παρουσίας σε έλεγχο ντόπινγκ από δύο έλληνες πρωταθλητές, τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία μεν, αλλά το υπέρογκο κόστος τους επιφόρτισε την ελληνική οικονομία. Δεν ήταν λίγες οι καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις, ενώ πολλές από τις εγκαταστάσεις που κόστισαν πολλά χρήματα στους έλληνες πολίτες, πέρασαν σε πλήρη αχρηστία.

Ξεκινάει η βασιλεία της Ανγκέλας Μέρκελ

Στις 22 Νοεμβρίου 2005, μια γυναίκα που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, κατάγεται όμως από το Αμβούργο, γίνεται η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της Γερμανίας: Η Ανγκέλα Μέρκελ ξεκίνησε έτσι την υπερδεκαετή θητεία της που οδήγησε τη Γερμανία στη θέση απόλυτης ισχύος στην Ευρώπη. Η Μέρκελ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954, κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ. Η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, στην Ανατολική Γερμανία, καθότι ο Κάσνερ διορίστηκε σε εκκλησία εκεί. Η Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στην Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία. Έμεινε στην καγκελαρία για 16 χρόνια, καθώς αφυπηρέτησε το 2021.

«Όχι» σε ευρωδημοψήφισμα

Στις 12 Μαΐου 2005 η ελληνική Βουλή απορρίπτει το αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα. Τη συνθήκη έχουν υπογράψει αρχικά 25 χώρες της ΕΕ, από τις 29΄Οκτωβρίου 2004. Ωστόσο, όταν το Ευρωσύνταγμα τέθηκε σε δημοψηφίσματα, απορρίφθηκε από τους πολίτες της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ εγκρίθηκε στην Ισπανία και στο Λουξεμβούργο. Η απόρριψη δημιούργησε έντονο προβληματισμό και τελικά, στη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2007 συμπεριλήφθηκαν αρκετές αλλαγές και τροπολογίες.

Παρακολουθώντας το πρωθυπουργικό τηλέφωνο

Στις 2 Φεβρουαρίου 2006 οι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή Θοδωρής Ρουσόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης και Αναστάσης Παπαληγούρας, κάνουν μια απίστευτη αποκάλυψη, σε συνέντευξη Τύπου: ότι μετά από έλεγχο ρουτίνας στο δίκτυό της, η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone ανακάλυψε μια σειρά «σκιωδών» τηλεφωνικών συνδέσεων, μέσω των οποίων γίνονταν παρακολουθήσεις, ακόμα και του τηλεφώνου του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς και στελεχών της κυβέρνησης και παραγόντων της δημόσιας ζωής. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο το 2008, ωστόσο άνοιξε ξανά το 2010. Ένας υπάλληλος της Vodafone, o Κώστας Τσαλικίδης, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου του 2005, μια μέρα πριν ειδοποιηθούν οι αρχές για τις υποκλοπές. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ωστόσο η υπόθεση ερευνήθηκε εκ νέου το 2010.  

Η Ηλεία καίγεται

Στις 23 Αυγούστου 2007 ξεσπούν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα πλήττεται η Ηλεία. Οι νεκροί σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τους 90. Έντονες οι αντιδράσεις για το ρόλο της κυβέρνησης και την ετοιμότητα των μηχανισμών. Οι πυρόπληκτοι λαμβάνουν άμεσο χρηματικό βοήθημα που φτάνει μέχρι και τις 10.000 ευρώ. Λίγα χρόνια μετά, τηλεγραφήματα των WikiLeaks έκαναν λόγο για ενδείξεις δράσης «παρακρατικών ομάδων» που σκοπό είχαν τη δημιουργία «αποσταθεροποίησης». Ταυτόχρονα σχεδόν, δεκάδες εστίες φωτιάς μαίνονταν ή ξεσπούσαν σε όλη σχεδόν τη χώρα, εντεινόμενες και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back