Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας: Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2018, 18:00
ΕΛΛΑΔΑ

Τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ, στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, που θα αφήνει πίσω όσα δηλητηριάζουν τις διμερείς σχέσεις, χωρίς να κρύβει «κάτω από το χαλί» τις διαφορές που έρχονται από το μακρινό παρελθόν, οι οποίες πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Πιστεύω», είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο Γερμανό πρόεδρο «ότι σε αυτό το momentum το ιδιαίτερο, στο οποίο επισκέπτεστε επισήμως την Ελλάδα, μπορεί η επίσκεψή σας να αποτελέσει και μια αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Να αφήσουμε πίσω μας τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, να αφήσουμε πίσω μας, εκατέρωθεν, στερεότυπα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον μιας ισότιμης συνεργασίας που αξίζει στους λαούς μας. 

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει  ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί όποιες διαφορές έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει, όποιες διαφορές έχουμε, να ορίσουμε από κοινού, και με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση, το πεδίο επίλυσής τους, με βάση πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο, που όλοι σεβόμαστε. Και αυτό, ταυτόχρονα, σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να οικοδομήσουμε, να σχεδιάσουμε, μάλλον, ένα μέλλον με μια συνεργασία που θα δίνει ελπίδα και προοπτική και στους λαούς μας, αλλά και θα στηρίζει το κοινό μας σπίτι, το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα». 

Παράλληλα, Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τον μέλλον της, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά παρατήρησε πως δεν έχει την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, το οποίο απειλείται από τη ραγδαία άνοδο της ακροδεξιάς. Χαρακτήρισε «μοντέλο συνεννόησης» τη Συμφωνία των Πρεσπών και διαβεβαίωσε τον Γερμανό πρόεδρο ότι η Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη, θα σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρόεδρος κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες» σημείωσε για να προσθέσει: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα πάλεψε για να ανακτήσει την οικονομική της σταθερότητα» και ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν «επώδυνος». 

«Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος που ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσατε ήταν επώδυνος, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τον ελληνικό λαό, αλλά και το τίμημα που πληρώσατε στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων» είπε και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου γιατί υπό δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα σε τροχιά και αφήσατε πίσω σας τα μνημόνια».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

Νωρίτερα τον Φράνκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Έλληνας ομόλογός του, Προκόπης Παυλόπουλος. Στη συνάντηση επισημάνθηκαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας και τα σημαντικά βήματα που έχουν συντελεστεί στην ελληνική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back