ΚΟΣΜΟΣ

Τρίτη, νέα μέρα συνομιλιών

Εικόνα του άρθρου Τρίτη, νέα μέρα συνομιλιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/03/2022, 20:27
ΚΟΣΜΟΣ

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας, αυτή τη φορά διαδικτυακός, διακόπηκε για αύριο Τρίτη, προκειμένου να διευκρινιστούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική πλευρά.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ».

«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


«Μια βιντεοδιάσκεψη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας ξεκίνησε σήμερα. Συνεχίζεται. Όλοι περιμένουν νέα. Θα επανέλθουμε το βράδυ», πρόσθεσε.

Πριν από τον Ζελένσκι, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ είχε επισημάνει ότι «η επικοινωνία (με τη Μόσχα) παραμένει ακόμα κι αν είναι περίπλοκη».

«Ο λόγος για τις διαφωνίες μας οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα», είπε, αποκαλώντας εκείνο της Ρωσίας «απόλυτης καταπίεσης της δικής της κοινωνίας».

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, ακόμα και σε πολιτικούς στόχους, παρά τις περί του αντιθέτου ρώσικες διαβεβαιώσεις. Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι «η επιχείρηση σχεδιάστηκε ώστε να αποφευχθούν θύματα ανάμεσα στους αμάχους», κάτι που ωστόσο, δεν αποφεύγεται. Θύματα επίσης υπήρξαν και στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Από ουκρανικούς βομβαρδισμούς, αυτή τη φορά.

Σήμερα Δευτέρα λειτούργησε ξανά η εκκένωση της Μαριούπολης, ενώ στο Τσερνόμπιλ σημειώθηκε νέα πτώση τάσης.

Στρατιωτικά, φαίνεται ότι παρά τη σθεναρότατη αντίσταση των Ουκρανών, ο ρωσικός στρατός εδραιώνει τις θέσεις του. Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να κρατήσουν τις περιοχές που έχουν καταλάβει και να προετοιμαστούν για νέες επιθέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back