ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τρίτη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία

Εικόνα του άρθρου Τρίτη έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2024, 20:27
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία εξερράγη την Πέμπτη για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, στέλνοντας πίδακες λάβας στον ουρανό και προκαλώντας την εκκένωση των λουτρών Blue Lagoon, ενός από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της νησιωτικής χώρας.

Η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 1 π.μ. ώρα Ελλάδας κατά μήκος μιας ρωγμής τριών χιλιομέτρων βορειοανατολικά του όρους Sýlingarfell, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ισλανδίας. Αρκετές κοινότητες στη χερσόνησο Ρέικιανες αποκόπηκαν από τη θέρμανση και το ζεστό νερό αφού ένας ποταμός λάβας καταπλάκωσε έναν αγωγό τροφοδοσίας.

Πηγή: ruv.is/Viðar Hákon Söruson

Το σημείο της έκρηξης βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ, μιας παράκτιας πόλης 3.800 κατοίκων που εκκενώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι δεν υπήρχε άμεση απειλή για την πόλη.

Δεν αναφέρθηκαν διαταραχές πτήσεων στο κοντινό Κέφλαβικ, το κύριο αεροδρόμιο της Ισλανδίας, αλλά το ζεστό νερό διακόπηκε, δήλωσε η εταιρεία εκμετάλλευσης του αεροδρομίου Isavia.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Ισλανδίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για πιθανή έκρηξη μετά την παρακολούθηση της συσσώρευσης μάγματος, ή ημιλιωμένου πετρώματος, κάτω από το έδαφος τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Εκατοντάδες μικροί σεισμοί είχαν μετρηθεί στην περιοχή από την Παρασκευή, με αποκορύφωμα μια έκρηξη έντονης σεισμικής δραστηριότητας περίπου 30 λεπτά πριν από την έναρξη της τελευταίας έκρηξης.

Η Ισλανδία, η οποία βρίσκεται πάνω από ένα ηφαιστειακό θερμό σημείο στον Βόρειο Ατλαντικό, έχει κατά μέσο όρο μια έκρηξη κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια. Η πιο ανατρεπτική το τελευταίο διάστημα ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ το 2010, η οποία εκτόξευσε τεράστια σύννεφα τέφρας στην ατμόσφαιρα και οδήγησε σε εκτεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου πάνω από την Ευρώπη.

Φωτογραφία από την πτήση επιτήρησης της ισλανδικής ακτοφυλακής. Το όρος Stóra-Skógfell σε πρώτο πλάνο και τα φώτα του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Svartsengi στα δεξιά/Björn Oddsson

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back