Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών

Εικόνα του άρθρου Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/10/2021, 21:30
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, το απόγευμα, η πλατφόρμα των ραντεβού για χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για άτομα άνω των 50 ετών καθώς και για άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β).

Η Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει την αναμνηστική δόση και σε αυτήν την ομάδα, μετά τους ανοσοκατασταλμένους, τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς. Όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου υπολογίζονται περίπου στους 100.000.

Υπενθυμίζεται ότι η τρίτη δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους η λίστα θα ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση για όσους δικαιούχους κλείνουν τους 6 μήνες από την δεύτερη δόση εμβολίου.

Όταν υπάρχουν τα δεδομένα είναι αρκετά πιθανό στην πορεία να ανοίξει η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και για άλλες κατηγορίες πληθυσμού είπε ο κ. Θεμιστοκλέους. Πρόσθεσε ότι τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση θα επαρκεί για να έχουμε μια ικανοποιητική προστασία σε βάθος χρόνου.

«Η τρίτη δόση είναι για την ατομική προστασία του καθενός, να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, ειδικά στις μεγάλες ηλικίες», τόνισε.


Αύξηση κρουσμάτων

Στο μεταξύ όπως ανάφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα

Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back