ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριετίες υπό… αίρεση

Εικόνα του άρθρου Τριετίες υπό… αίρεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2023, 13:41
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομές χθες το βράδυ ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης με την τροπολογία που κατέθεσε για την απελευθέρωση των τριετιών.

Συγκεκριμένα η τροπολογία συνδέει το επίδομα των τριετιών με την πορεία της ανεργίας. Έτσι, εάν μετά από τρία χρόνια, την 1η Ιανουαρίου του 2027 το ποσοστό της ανεργίας είναι πάνω από 10%, τότε οι μισθολογικές ωριμάνσεις αναστέλλονται μέχρι αυτό το ποσοστό να γίνει μονοψήφιο. 

«Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του εθνικού ποσοστού ανεργίας των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, όπως αυτός αποτυπώνεται στην Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής» αναφέρει η τροπολογία

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, από την 1.1.2024 αίρεται η αναστολή εφαρμογής των μισθολογικών ωριμάνσεων (επιδόματα πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας και πενταετίας), όπως είχε επιβληθεί με την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

Εφεξής, η προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα που είχε προσληφθεί πριν από τις 14.02.2012, συνεχίζει να συμπληρώνεται μετά την 01.01.2024.

Αντίστοιχα, η προϋπηρεσία κάθε εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα, που προσλήφθηκε μετά την 14.02.2012, ξεκινά να συμπληρώνεται μετά την 01.01.2024.

Ειδικά για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιοδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από την 14η.2.2012 και μετά από την 1η.1.2024.

Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

  • α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.
  • β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.


Συμψηφισμοί

Ειδική αναφορά γίνεται στην τροπολογία για την περίπτωση κατά την οποία οι καταβαλλόμενες αποδοχές είναι μεγαλύτερες των νόμιμων αποδοχών. Στην περίπτωση αυτή, οι όποιες αυξήσεις, προσαυξήσεις προκύπτουν από την επανεκκίνηση των τριετιών συμψηφίζονται με την όποια διαφορά προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών. Όταν καταβληθούν, εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς.

Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι για την χρονική περίοδο από τις 14.02.2012 έως και τις 31.12.2023, δεν γεννάται καμία αξίωση, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back