ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Τρία επί τρία» στις πρυτανικές εκλογές

Εικόνα του άρθρου «Τρία επί τρία» στις πρυτανικές εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2018, 21:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπορεί η εκλογή πρύτανη-αντιπρυτάνεων να είναι ανεξάρτητη φέτος, να μην κατεβαίνουν δηλαδή σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ωστόσο, όπως αναμενόταν, υπάρχει μια, ας πούμε «σχέση συνεργασίας» σε βασικά ζητήματα μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς να σημαίνει ότι υπάρχει απόλυτη ταύτιση.

Καταρχάς, μια μίνι έκπληξη έρχεται από τις υποψηφιότητες πρυτάνεων: Εκτός του Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, νυν αναπληρωτή πρύτανη και του Γιάννη Γεωργίου, κοσμήτορα της Ιατρικής που είχαν ήδη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά τους, τρίτος είναι ο Γιώργος Θυφρονίτης, καθηγητής του Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Ο κ. Θυφρονίτης κατεβαίνει αντί του Κώστα Πέτσιου, καθηγητή του ΦΠΨ που ήταν σε συζητήσεις για την κάθοδό του (έχει ξαναθέσει υποψηφιότητα για πρύτανης).

 Αντιπρυτάνεις κατέρχονται οι εξής: Τάσος Μικρόπουλος, καθηγητής του ΠΤΔΕ, Τζένη Παγγέ, καθηγήτρια του ΠΤΔΕ, Νίκος Ζαφειρόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Μηνάς Πασχόπουλος, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του τμήματος, Σπύρος Γεωργάτος, καθηγητής Ιατρικής και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (επίσης, ο βασικός εισηγητής της συγχώνευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου), Κώστας Σκομπρίδης, καθηγητής του Χημικού, Χριστόφορος Νίκου, καθηγητής του Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Σταύρος Νικολόπουλος, καθηγητής στο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Κατερίνα Λιάμπη, καθηγήτρια του Ιστορικού-Αρχαιολογικού.

Καμία από τις τρεις υποψηφιότητες (ή «πακέτο υποψηφίων») δεν είναι αναφανδόν υπέρ της απορρόφησης του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο.

Τόσο ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης όσο και ο Γιάννης Γεωργίου έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Στο παρασκήνιο, η ανταλλαγή επιχειρημάτων έχει να κάνει με το ποια πλευρά είναι πιο «ειλικρινά εναντίον» του νόμου. Ο δε Γιώργος Θυφρονίτης εκφράζει το κομμάτι των καθηγητών που διαφωνούν κάθετα με το νόμο και τάσσονται εναντίον.

Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες και τις κοινές θέσεις, υπάρχουν κάποια κοινά σημεία. Είτε με τη συμμετοχή στην επιτροπή για τη συγχώνευση, όπου ήταν μέλη οι κ.κ. Αλμπάνης-Γεωργάτος, είτε με το «απέναντι στρατόπεδο». Για παράδειγμα, οι κ.κ. Ζαφειρόπουλος και Θυφρονίτης έδωσαν μαζί συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησε και ο κ. Πέτσιος, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο νόμο.  

Οι κ.κ. Γεωργίου και Πασχόπουλος έχουν ήδη συνεργασία (και διοικητική) στην Ιατρική, ενώ ο κ.κ. Σκομπρίδης και Νικολόπουλος συνυπέγραφαν το κείμενο των 166 καθηγητών κατά της συγχώνευσης των ιδρυμάτων.

Αναγκαστικά, όπως γίνεται αντιληπτό, οι υποψήφιοι της 6ης Ιουνίου και οι θέσεις τους, καθορίζονται αρκετά από το εγχείρημα συνένωσης των δύο ιδρυμάτων. Ωστόσο, τα ζητήματα δεν είναι μόνο αυτά και θα έχουν ενδιαφέρον οι θέσεις τους για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ακαδημαϊκό χώρο, ενιαίο ή «διαβαθμισμένο». 

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπρυτάνεις είναι τέσσερις, αλλά τη μια θέση θα καταλάβει εξ οφίτσιο ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back