ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τρέξιμο σε μέρες πανδημίας

Εικόνα του άρθρου Τρέξιμο σε μέρες πανδημίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/08/2020, 18:39
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

 Ο Γύρος Λίμνης είναι… αποφασισμένος να γίνει. Προκειμένου να μη διακινδυνεύσει την υγεία όσων εμπλακούν στη διοργάνωση και συμμετάσχουν στον αγώνα, συνεργάστηκε με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία, μετά από αίτημά του σύστησε επιτροπή για την υγειονομική κάλυψη του αγώνα στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Την επιτροπή αποτελούν οι αναπληρωτές καθηγητές Παθολογίας Βασίλης Τσιμιχόδημος, Καρδιολογίας Παναγιώτης Κοραντζόπουλος και Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζανη.

Ο Γύρος Λίμνης παρουσίασε το υγειονομικό πρωτόκολλο ασφαλείας που προέκυψε, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις για το φετινό αγώνα. Οι κανονισμοί είναι βασισμένοι στα υπάρχοντα της ΓΓΑ και του ΣΕΓΑΣ για αγώνες δρόμου εκτός σταδίου και στα διεθνή δεδομένα.

Ο διευθυντής του Ioannina Lake Run Ηλίας Σπυριούνης τόνισε μεταξύ άλλων ότι λόγω του νέου ιού αλλά και των χωροταξικών περιορισμών στην πλατεία Μαβίλη, θα μπει όριο στις συμμετοχές των αθλητών, ενώ δεν θα γίνουν οι αγώνες «Μαμά- Καρότσι», o Παραλίμνιος Δρόμος για ΑμεΑ και το Family Run, όπως και το Pasta Party.

«Στόχος μας είναι ο αγώνας να γίνει κανονικά και προς το παρόν όλα δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Αν, βέβαια, αποφασιστεί κάτι διαφορετικό από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για όλους τους αγώνες στην επικράτεια, τότε είμαστε υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε», τόνισε ο κ. Σπυριούνης, μεταφέροντας ουσιαστικά και την… αιρετότητα των διοργανώσεων, υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Είπε πάντως ότι αν συμβεί κάτι, «υπάρχει και η λύση της ‘εικονικής’ εκδοχής του αγώνα». Οι δρομείς θα έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν στον τόπο τους, αλλά ταυτόχρονα και στη διαδρομή του Γύρου Λίμνης, μέσω μιας ειδικής εφαρμογής που θα εμφανίζει το ίχνος τους στα Γιάννενα. Επίσης, παράλληλα θα παραλάβουν στο σπίτι τους ταχυδρομικά το μπλουζάκι του αγώνα, το μετάλλιο και άλλες έξτρα παροχές.

«Ευχόμαστε, βέβαια, να γίνει κανονικά ο αγώνας, γιατί βλέπουμε και την επιθυμία των αθλητών να επιστρέψουν σε μια καθημερινότητα προπόνησης και αγώνων. Το δείχνουν και οι συμμετοχές, που πάνε πολύ καλά και δρομείς από όλη την Ελλάδα θέλουν να τρέξουν δίπλα από την Παμβώτιδα», κατέληξε ο κ. Σπυριούνης, ευχαριστώντας την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το παράρτημα Ιωαννίνων του Ερυθρού Σταυρού και την περιφέρεια Ηπείρου από την οποία έχει ζητηθεί η συνδρομή σε υγειονομικό υλικό.

Ο κ. Τσιμιχόδημος είπε ότι «όλες οι γραφειοκρατικές δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον Γύρο Λίμνης, γίνονται πλέον άυλα, διαδικτυακά. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο προσωπικό, τους εθελοντές και τους συμμετέχοντες γίνεται ανέπαφα, κατά το δυνατό, λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας τα οποία χρειάζονται στις συγκεκριμένες συνθήκες και επίσης έχει προβλεφθεί ο Γύρος Λίμνης να γίνει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται ο συγχρωτισμός είτε κατά την εκκίνηση είτε κατά τον τερματισμό».

Κατέστησε σαφές ωστόσο ότι δεν προβλέπεται να γίνει τεστ σε ασυμπτωματικούς συμμετέχοντες. Είπε ότι «οι συμμετέχοντες έχουν την ευθύνη της συμμετοχής τους στον αγώνα και αν κάποιος έχει συμπτώματα τα οποία παραπέμπουν ή δημιουργούν την υποψία ύπαρξης λοίμωξης, καλείται να μην προσέλθει στους αγώνες».

Έχει προβλεφθεί χώρος όπου θα απομονωθούν κρούσματα, αν προκύψουν και υπάρχει πρωτόκολλο για την περίσταση.

«Νομίζω ότι δραστηριότητες όπως είναι ο Γύρος Λίμνης, οι οποίες προβάλλουν την πόλη ή συνεισφέρουν στην οικονομική ζωή της πόλης αφενός και αφετέρου προάγουν τη συναισθηματική, σωματική και ψυχολογική υγεία, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ακολουθώντας κάθε φορά τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουμε, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο, ο οποίος είναι εδώ. Δε νομίζω ότι θα επανέλθουμε στις καταστάσεις του Μαρτίου, τουλάχιστον από ότι φαίνεται μέχρι τώρα. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να προσαρμόσουμε την καθημερινή μας ζωή στα καινούρια δεδομένα», είπε ο κ. Τσιμιχόδημος μεταξύ άλλων.

Από πλευράς Ερυθρού Σταυρού μίλησε ο γιατρός Ηλίας Γκαρτζονίκας.

Είπε μεταξύ άλλων ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα κάνει θερμομετρήσεις συμμετεχόντων, αθλητών, εθελοντών και συνοδών πριν την έναρξη του αγώνα, καθώς θα οργανώσει το χώρο «τριάζ» για τυχόν κρούσμα.

Περίπου σαράντα εθελοντές-τριες  του περιφερειακού τμήματος, Σαμαρείτες και εθελοντές της νοσηλευτικής, θα αναπτυχθούν κατά μήκος της διαδρομής και τέλος, με τον εξοπλισμό του Σώματος Σαμαρειτών, θα παρέχονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που αφορούν την εξέλιξη του αγώνα, καθώς και αντιμετωπίζονται ζητήματα που τυχόν προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back