ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημόσιοι χώροι «υπό συζήτηση» στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Δημόσιοι χώροι «υπό συζήτηση» στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2023, 13:43
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές, η δημοτική αρχή αποφάσισε να ασχοληθεί με τα τραπεζοκαθίσματα, με έναν τρόπο που δέχθηκε κριτική, στο δημοτικό συμβούλιο, ακριβώς λόγω της χρονικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι η δημοτική αρχή έχει επιδείξει μεγάλη ανοχή στα εξαπλωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Το βασικό ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η έκταση τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και η «συνήθεια» που έγινε καθημερινότητα σε διάφορα σημεία της πόλης.

Στην πλατεία Μαβίλη για παράδειγμα, όπου οι υπηρεσίες παρενέβησαν την Πέμπτη, καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να μαζέψουν ό,τι δεν επιτρέπεται: ημιμόνιμες κατασκευές, σεπαρέ, γλάστρες, σόμπες.

Έλαβαν όλοι την ίδια προειδοποίηση, ακόμα και όσοι δεν είχαν υπερβεί ιδιαίτερα τα εσκαμμένα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην πραγματικότητα, επιτρέπονται πολύ συγκεκριμένα πράγματα στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, ειδικά σε ιστορικούς χώρους, μνημεία κ.λπ, συνήθως λιγότερα από όσα βλέπουμε και σίγουρα, λιγότερα από όσα «ξέμειναν» από τις ρυθμίσεις covid.

Αυτή την περίοδο, καταστηματάρχες των Ιωαννίνων επιθυμούν να εγκαταστήσουν τραπεζοκαθίσματα σε δημόσιο χώρο, όπως έκαναν και επί περιοριστικών μέτρων covid.

Η κυβέρνηση, τον περασμένο Ιανουάριο, τους «έκλεισε το μάτι» (με φανερή εκλογική ανταπόδοση…) και τους έδωσε παράταση μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, παρότι αντι-covid μέτρα δεν υφίσταντο πλέον.

Σήμερα, τέλη Μαΐου, κάποια καταστήματα έχουν επανέλθει στην προ covid χωροταξία, αφήνοντας ελεύθερο τον κοινόχρηστο χώρο που τους παραχωρήθηκε στα πεζοδρόμια της πόλης.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω κινητοποίησης πολιτών, έχει παρέμβει ο εισαγγελέας. Αυτό ενημέρωσε μεταξύ άλλων χτες ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου στο χτεσινό (Τετάρτη) δημοτικό συμβούλιο.

Το εντυπωσιακότερο είναι ότι ποτέ δεν έχει γίνει μια σοβαρή και προγραμματισμένη συζήτηση για το τι επιτρέπεται και τι όχι. Οι υπηρεσίες μνημείων για παράδειγμα δεν είναι κάθετα αρνητικές για διάφορα ζητήματα, αλλά δεν ρωτούνται κιόλας σε ένα πλαίσιο επίλυσης των αντιθέσεων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο δε Δήμος επεμβαίνει κατά το δοκούν και βασικά, δείχνει ανοχή.

Στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας ουσιαστικά «ένιψε τα χείρας του» για μια ακόμα φορά, κάνοντας απλά «μεταφορά ειδήσεων».

Είπε δηλαδή ότι οι καταστηματάρχες επιθυμούν να πάρουν επιπλέον χώρο και ότι «ενημερώθηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην προ πανδημίας κατάσταση».

Προφανώς, ο ρόλος του και ο ρόλος της δημοτικής αρχής, δεν περιορίζεται στην πληροφόρηση…

Ο κ. Πήχας είπε επίσης ότι το αίτημα των καταστηματαρχών «προς το παρόν» δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων από τα ήδη υπάρχοντα…

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, ισχύει η τρέχουσα κανονιστική χωρίς «επέκταση covid». Ο κ. Πήχας ουσιαστικά παρέπεμψε στη νέα κανονιστική.

Αυτή βέβαια έρχεται σε προεκλογική περίοδο, κάτι που η δημοτική αρχή δεν το βρήκε ασύμβατο ή μεμπτό, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Παπαγεωργίου…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back