Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τραγούδι των Zeppelin

Εικόνα του άρθρου Το τραγούδι των Zeppelin
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2022, 16:25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέτοιες μέρες πριν από 46 χρόνια, οι Led Zeppelin κυκλοφορούσαν τον πρώτο τους live δίσκο. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη τους ταινία, το The Song Remains the Same και ο δίσκος ήταν το soundtrack.

Οι Zep λοιπόν, που το 1976 είχαν φτάσει σε επίπεδα δημοφιλίας και πλούτου «Rolling Stones», αποφάσισαν να κάνουν ένα ντοκιμαντέρ για την πάρτη τους, με σκηνοθέτη τον Αυστραλό Πίτερ Κλίφτον, που είχε κάνει κάτι ανάλογο με τους Easybeats και τον Χέντριξ.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Το πρότζεκτ, οι Zeppelin το σχεδίαζαν ήδη από το ’69, να κινηματογραφήσουν δηλαδή ένα live τους. Τότε, όπως γίνεται αντιληπτό, η διαδικασία δεν ήταν απλή τύπου «φέρε τα μηχανήματα να τραβήξουμε». Όταν αποφάσισαν να βάλουν το πρότζεκτ σε κίνηση, είχαν ένα ολόκληρο live τους από το 1970 σε ταινία, αλλά τους φάνηκε πολύ παρωχημένο, σε σχέση με αυτό στο οποίο είχαν εξελιχθεί.

Οπότε, ξεκίνησαν νέες λήψεις το 1973 πια. Στο κόλπο μπήκε και ο Τζο Μάσοτ, ο οποίος είχε δουλέψει με τον Τζορτζ Χάρισον και ήταν και Αμερικάνος.

Η σκέψη ήταν να καταγράψουν και μια εμφάνιση στο Madison Square Garden, αλλά το σωματείο των οπερατέρ εκεί δεν επέτρεψε να δουλέψουν οι Άγγλοι, αρχικά. Μετά από συνεννοήσεις, δόθηκε το «πράσινο φως» και η μηχανή ξεκίνησε να γράφει, κυρίως στη Νέα Υόρκη, όχι χωρίς απρόοπτα.

Η διαδικασία κράτησε καιρό, καθώς είτε η μπάντα δεν έμενε ικανοποιημένη, είτε οι σκηνοθέτες. Το 1975 το πρότζεκτ παραλίγο να εγκαταλειφθεί, όταν ο Πλαντ τράκαρε στη Ρόδο και τον μετέφεραν σε μια καρότσα αγροτικού, στο νοσοκομείο.

Τελικά, στις 20 Οκτωβρίου 1976 το φιλμ έκανε πρεμιέρα, χωρίς πάντως να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό. Έκανε όμως εισπράξεις.

Περίπου ένα μήνα νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει και το διπλό άλμπουμ με μόλις 8 κομμάτια. Μόνο το Whole Lotta Love διαρκεί 14 λεπτά, ενώ το Dazed and Confused, 26.

Ανάμεσα στους συντελεστές, κάπου στα liner notes, είναι και ένας πιτσιρικάς τότε, ούτε 16 χρονών στα live του ’73 και μόλις 19 όταν κυκλοφόρησε το φιλμ και ο δίσκος: Ο Κάμερον Κρόου, συντάκτης του Rolling Stone και ο άνθρωπος που μισοδιηγήθηκε (και) την ιστορία των Zeppelin, μαζί με τη δική του, στο Almost Famous…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back