ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Τρ. Αλμπάνης: «Τι κάνατε κ. πρωθυπουργέ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;»

Εικόνα του άρθρου Τρ. Αλμπάνης: «Τι κάνατε κ. πρωθυπουργέ για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων;»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2023, 19:46
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

O υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης επανέρχεται με νέα του ανακοίνωση για να ασκήσει κριτική στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα.

Αυτή τη φορά η κριτική του εστιάζεται στα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για το Πανεπιστήμιο: «Είστε πολύ τυχεροί να έχετε ένα εξαιρετικό πανεπιστήμιο στα Γιάννενα, που παρέχει εξαιρετικής ποιότητας μόρφωση, αλλά κυρίως συνδέει την τοπική οικονομία με την εκπαίδευση, όπως πρέπει να γίνεται σε κάθε σύγχρονο ακαδημαϊκό σύστημα».

Ο κ. Αλμπάνης, θυμίζοντας τις δύο θητείες του ως πρύτανης και τη μία του θητεία ως αντιπρύτανης, θέτει τα εξής ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

-Γιατί οι κυβερνώντες της ΝΔ οδήγησαν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε διοικητική υποστελέχωση με δυο διαδοχικές διαθεσιμότητες Διοικητικών Υπαλλήλων, όταν μάλιστα κ πρωθυπουργέ ασκούσατε τις αρμοδιότητες του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

-Γιατί την περίοδο 2011-2014 προχωρήσατε στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων μειώνοντας την κρατική επιχορήγηση κατά 50%;

-Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν καλύπτει πλήρως τις ελάχιστες ανελαστικές δαπάνες του ιδρύματος, σε ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης), σε φοιτητική μέριμνα, συντήρηση κτιρίων και επιστημονικού εξοπλισμού, αναλωσίμων εργαστηρίων και κλινικών, την κάλυψη των κενών θέσεων που συνταξιοδοτήθηκαν, την βιωσιμότητα της εταιρείας αξιοποίηση και διαχείρισης της περιουσίας του Ιδρύματος κ.α., πάρα τα επανειλημμένα αιτήματα κυρίως των περιφερειακών πανεπιστημίων;

«Τα τελευταία 4 χρόνια τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας κ. πρωθυπουργέ αφέθηκαν στην δύσκολη περίοδο της Πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης να καταρρεύσουν οικονομικά, πολλά εξ αυτών αποδυναμώθηκαν από φοιτητές με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ κατά την  πάγια πολιτική επιλογή της ΝΔ στηρίζετε  τα ιδιωτικά κολλέγια» αναφέρει ο κ. Αλμπάνης.

Προσθέτει δε ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει μια υψηλή ακαδημαϊκή θέση λόγω της καθημερινής εκπαιδευτικής και ερευνητικής λειτουργίας και των επιδόσεων των μελών ΔΕΠ, των ερευνητών και των μεταπτυχιακών φοιτητών. Υπενθυμίζει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο δίνει έμφαση στη δωρεάν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση με όσες δυνατότητες διαθέτει, ότι πρωτοστάτησε στη ακύρωση του θεσμού της «πανεπιστημιακής αστυνομίας» και ότι τοποθετήθηκε με πολλές φορές με ξεκάθαρα επιχειρήματα σε πρωτοβουλίες και νομοθετήματα που υπονόμευαν τον θεσμό του δημοσίου πανεπιστήμιου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back