Μπορεί ο υπουργός Παιδείας να επικαλείται «ομόφωνες» αποφάσεις για το σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αλλά αυτές υπάρχουν κατ’ αρχήν, όπως φαίνεται. Ο υποψήφιος πρύτανης (και επίσημα, από Δευτέρα πρωί) Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο οποίος συμμετείχε ως αναπληρωτής πρύτανης στη συζήτηση που κράτησε περίπου ένα χρόνο, για τη συνένωση των δύο ιδρυμάτων, έθεσε κάποιες ενστάσεις. Μερικές από αυτές είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από το νόμο.
Εν ολίγοις, ο κ. Αλμπάνης διαφωνεί με την ανάδειξη σε ΔΕΠ όλου του διδακτικού προσωπικού του ΤΕΙ, ακόμα και των μη εχόντων διδακτορικών (των «καθηγητών εφαρμογών»), ενώ δήλωσε τη θέση του να λειτουργήσει σε δύο πανεπιστημιουπόλεις το νέο ίδρυμα, σε Γιάννενα και Άρτα. Το σχέδιο διατηρεί τμήματα σε Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα, τα οποία «κρατήθηκαν» εκεί μετά από πιέσεις υπουργών, τοπικών βουλευτών και των κατά τόπους Δήμων. Επιπλέον, ο κ. Αλμπάνης δηλώνει ότι συμφωνεί με τις ενστάσεις επί ακαδημαϊκών ζητημάτων και συμπληρώνει το σκεπτικισμό του για τον αριθμό των τμημάτων και τη δυνατότητα αφομοίωσης του πανεπιστημίου, ελλείψει πρόσθετων οικονομικών πόρων και κυρίως, χρόνου.
Αναγκαστικά, η συζήτηση για τις πρυτανικές εκλογές στα Γιάννενα, επικεντρώνεται στις θέσεις των υποψηφίων για τα της συγχώνευσης. Μέχρι τώρα, οι δύο επίσημα υποψήφιοι (ο άλλος είναι ο κ. Γ. Γεωργίου) δεν δηλώνουν γενικά αντίθετοι στο σχέδιο (κάθε άλλο…) , αλλά καταθέτουν ενστάσεις, σε διάφορες εντάσεις. Ο κ. Αλμπάνης τις έκανε πιο συγκεκριμένες, καθώς εκτός από τα προαναφερθέντα, είπε ότι «πρέπει να ενσωματωθούν μόνο τα ώριμα τμήματα, άμεσα» και τα υπόλοιπα, σε βάθος πενταετίας.
Τάχθηκε υπέρ τις ικανοποίησης των αιτημάτων των γενικών συνελεύσεων τμημάτων, «ανεξάρτητα από τις προσωπικές απόψεις που μπορεί να έχει ο καθένας» όπως είπε. Τέτοιες αποφάσεις είναι του ΦΠΨ σχετικά με τη διάσπασή του και του Εικαστικών Τεχνών που αρνείται την ενσωμάτωση του τμήματος Μουσικών Σπουδών στη σχολή Καλών Τεχνών. Ο κ. Γαβρόγλου πάντως, πριν από λίγες μέρες, υπερασπίστηκε και τις δύο συγκεκριμένες θέσεις του σχεδίου.
Πέραν τούτων, ο κ. Αλμπάνης τόνισε ότι η υποψηφιότητά του στηρίζεται στη «βαθιά επίγνωση» των θεμάτων του πανεπιστημίου και της ακαδημαϊκής πραγματικότητας από παλιότερες θητείες του ως πρύτανης και αντιπρύτανης. «Η κρίση έφερε στα όριά της την έρευνα, ενώ παρουσιάστηκε κάμψη στον αριθμό νέων ερευνητών» τόνισε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τη γενική εικόνα.
Πρόσθεσε πάντως ότι εκτός από τα προβλήματα υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες, που παρουσιάζονται, είτε από την απορρόφηση του «καλού ΤΕΙ», όπως το περιέγραψε, είτε από τη λειτουργία ερευνητικών κέντρων από το ίδιο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στάθηκε αρκετά στα «συν» της συνένωσης, όπως για παράδειγμα η αναφορά του στη διεύρυνση των γνωστικών αντικειμένων κ.α.
Ειδικά σχετικά με αυτή τη ρύθμιση του νέου νόμου, την οποία υποστηρίζει αναφανδόν, ο κ. Αλμπάνης είπε πως αυτή τη στιγμή, τα ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν στο πανεπιστήμιο είναι παραρτήματα άλλων ιδρυμάτων και έτσι, τα εύσημα, αλλά και τη χρηματοδότηση, την παίρνουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα Αθηνών, Θεσσαλονίκης κ.λπ. Πρόσθεσε την υποστήριξή του στην πρόταση του καθηγητή Χάρη Ναξάκη για τη δημιουργία και μιας πέμπτης «κατεύθυνσης» στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σχετική με την αλληλέγγυα οικονομία.
Ο κ. Αλμπάνης αρνήθηκε ότι «παλινδρόμησε» ως μέλος της επιτροπής που συζήτησε το σχέδιο, παραπέμποντας στα πρακτικά της, αλλά και στη θέση που εξέφρασε μιλώντας στην πρόσφατη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην οποία κατέθεσε τις προτάσεις οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην απόφαση. «Το τελικό σχέδιο είναι βασικά ευθύνη του υπουργείου», είπε ο κ. Αλμπάνης.
Εδώ υπάρχει ένα ιδιότυπο «τένις» των ευθυνών, καθώς ο κ. Γαβρόγλου και γενικώς, οι φορείς του υπουργείου, επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι το σχέδιο, είναι στην ουσία η ικανοποίηση των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Ωστόσο, φαίνεται ότι ο μόνος φορέας που είναι σε συντριπτικό βαθμό ικανοποιημένος, είναι το ΤΕΙ Ηπείρου…
Ο κ. Αλμπάνης πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει ένα κενό στην τεχνολογική εκπαίδευση που πρέπει να καλυφθεί, καθώς, όπως τόνισε, από το 1998 τα ΤΕΙ λειτουργούν παράλληλα, πρακτικά, με τα ΑΕΙ. Ακόμα, είπε ότι τα τελευταία χρόνια, με την ίδρυση πολυτεχνικής σχολής και άλλες εξελίξεις, δημιουργούν «πολύ ευνοϊκές συνθήκες» για την ανάπτυξη του ιδρύματος. Είπε επίσης ότι λείπουν χρήματα, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων, τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν από τα ερευνητικά προγράμματα.
Ο υποψήφιος πρύτανης κατέθεσε 14 συνολικά προγραμματικές θέσεις που περιγράφουν την υποψηφιότητά του. Εκτός από αυτές που προαναφέρθηκαν, περιλαμβάνονται ακόμα η ανάπτυξη των διεθνών συνεργασιών του ιδρύματος και η διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, η ενίσχυση της έρευνας και η προώθηση ερευνητικών υποδομών και καινοτομιών στην πανεπιστημιακή ζωή, η αναβάθμιση της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, η διασφάλιση πτυχίων και επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων, η προστασία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας κ.α.