Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο

Εικόνα του άρθρου Τουρκικό εμπορικό πλοίο «ακούμπησε» ελληνική κανονιοφόρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2018, 13:28
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικό εμπορικό πλοίο προσέγγισε και «ακούμπησε» την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, σήμερα τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Μυτιλήνης, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ «τις πρώτες πρωινές ώρες Παρασκευής 04 Μαΐου 2018, εμπορικό πλοίο ΚΑRΜΑΤΕ, σημαίας Τουρκίας, προσέγγισε και επακούμβησε με την κανονιοφόρο ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Μυτιλήνης, Εντός Εθνικής Χωρικής Θάλασσας, παραβιάζοντας το Διεθνή Κανονισμό Αποφυγής Σύγκρουσης στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ), καθώς το εμπορικό πλοίο ήταν καταφθάνον. 

Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Μετά το συμβάν το εμπορικό πλοίο αύξησε ταχύτητα και απομακρύνθηκε, κινούμενο προς τις πλησιέστερες ακτές της Τουρκίας, χωρίς να απαντήσει στις κλήσεις ασυρμάτου της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ.  

Του συμβάντος έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές. 

Το συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης περιπολίας της κανονιοφόρου ΑΡΜΑΤΩΛΟΣ στο πλαίσιο συμμετοχής στη Συμμαχική επιχείρηση "AEGEAN ACTIVITY", για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο Πέλαγος. Έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Νατοϊκές Αρχές».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ενεργειών από την πρώτη στιγμή, ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την απόδοση ποινικών και αστικών κυρώσεων, με βάση το Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back