ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Συρία: Τουλάχιστον 6.376 νεκροί από τους σεισμούς

Εικόνα του άρθρου Τουρκία-Συρία: Τουλάχιστον 6.376 νεκροί από τους σεισμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2023, 22:57
ΚΟΣΜΟΣ

Παρά το δριμύ ψύχος, τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη βορειοδυτική Συρία εξαιτίας των ισχυρών σεισμών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6.376 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Στην Τουρκία η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (AFAD) ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται πλέον σε 4.544, ενώ 26.721 είναι οι τραυματίες σε 10 σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Στη Συρία οι νεκροί είναι τουλάχιστον 1.832, σύμφωνα με τους απολογισμούς που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές και διασώστες. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, έχουν επιβεβαιωθεί 812 θάνατοι. 

Σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 1.020.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς «εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια».

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει 1.185 διασώστες με 79 ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους από συνολικά 19 χώρες-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.


H ελληνική αποστολή

Oι προσπάθειες της ελληνικής αποστολής έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων δύο μικρά κορίτσια ανασύρθηκαν ζωντανοί.

Πρόκειται για έναν 50χρονο άνδρα, ο οποίος ανασύρθηκε από κτίριο το οποίο καταπλάκωσε τον ίδιο και την οικογένεια ( μητέρα, σύζυγο και δύο παιδιά, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί), ένα 9χρονο κοριτσάκι και μία επτάχρονη, η αδελφούλα της οποίας, η μικρή Φατμά, δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή.

Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνηση τους μόλις έσωσαν τα παιδιά, αλλά και η οδύνη τους για τον θάνατο της μικρής Φατμά, έχουν κάνει το γύρω του κόσμου και ήδη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ζητούν πληροφορίες για την αποστολή, από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Η ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, από τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Φεβρουαρίου 2023, στην επαρχία Χατάϊ (Hatay), βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με την Συρία.


Ζώνη καταστροφής

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP/Reuters/Anadolu/Euronews

Φωτογραφία: Άνδρες των σωστικών συνεργείων αναζητούν θύματα σε κτίριο που κατέρρευσε μετά από ισχυρό σεισμό στην περιοχή Elbistan, στη νοτιοανατολική Τουρκία/ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SEDAT SUNA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back