Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εντογάν: Παιδί ο δράστης του «ματωμένου γάμου»

Εικόνα του άρθρου Εντογάν: Παιδί ο δράστης του «ματωμένου γάμου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/08/2016, 11:19
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 100 τραυματίστηκαν εξαιτίας βομβιστικής επίθεσης κατά την διάρκεια γαμήλιας τελετής το βράδυ του Σαββάτου στην τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ στα νοτιανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Συρία.

Αν και δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, οι τουρκικές αρχές εκτιμούν ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ερντογάν ότι ο δράστης ήταν ένα μικρό παιδί και συγκεκριμένα "μεταξύ 12 και 14 ετών", όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε διάγγελμά του μέσω του δικτύου NTV. Η γειτνίαση του Γκαζιαντέπ με το Χαλέπι της Συρίας έχει καταστήσει το Γκαζιαντέπ μια πόλη όπου έχουν καταφύγει πολλά μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεμέτ Σιμσέκ δήλωσε νωρίτερα ότι η έκρηξη πιστεύεται πως οφείλεται σε βομβιστή-καμικάζι, ενώ βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εκτίμησε πως πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η Γκαζιάντεπ βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Μεγάλος αριθμός Κούρδων παρίσταντο στον γάμο, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήσαν πολλές γυναίκες και παιδιά. «Πολλοί Κούρδοι έχασαν τη ζωή τους», ανέφερε το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο εκπροσωπεί τη μειονότητα στο κοινοβούλιο, καταδικάζοντας την επίθεση σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σε μέσα ενημέρωσης.

Ορισμένοι άνθρωποι πήγαν στο σημείο ανεμίζοντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «η χώρα δεν θα διχαστεί», όμως άλλοι προσπάθησαν να τους απωθήσουν και τους πάρουν τις σημαίες και αστυνομικοί πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν τις αψιμαχίες.

Η Γκαζιάντεπ αποτελεί σημείο διέλευσης πολλών από τους σύρους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον πόλεμο που μαίνεται τα τελευταία πεντέμισι χρόνια στη χώρα τους.

Στην περιοχή όμως εκτός των προσφύγων και πολλών μελών της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται επίσης και πολλοί τζιχαντιστές.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο η Τουρκία έχει υποστεί μια σειρά πολυαίμακτων επιθέσεων που αποδόθηκαν στο ΙΚ και στο PKK, κυρίως στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη – όπου στα τέλη Ιουνίου στοχοθετήθηκε το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Η έκρηξη στη Γκαζιάντεπ σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε πως η Άγκυρα επιδιώκει να διαδραματίσει «πιο ενεργό» ρόλο στην επίλυση της κρίσης στη Συρία προκειμένου να «τερματιστεί το λουτρό αίματος».

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν καθώς η Άγκυρα βρίσκεται σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με τη Μόσχα κι αυξάνει τις επαφές της με την Τεχεράνη, με την ανταλλαγή επισκέψεων των επικεφαλής της τουρκικής και της ιρανικής διπλωματίας μέσα σε μία εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back