ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Πιο κοντά στη νίκη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Πιο κοντά στη νίκη ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/05/2023, 23:09
ΚΟΣΜΟΣ

Ο άνθρωπος που αμφισβητεί τον Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αυτό το Σαββατοκύριακο πλησίασε ακόμα πιο κοντά στο στόχο του σήμερα, όταν ένας υποψήφιος ενός μικρού κόμματος αποσύρθηκε αιφνιδίως και μια δημοσκόπηση του έδωσε πλεονέκτημα άνω των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίσει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, αφήνοντας τον Ερντογάν εκτός της πλειοψηφίας που απαιτείται για να κερδίσει στον πρώτο γύρο και υποδηλώνοντας ότι οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο μεταξύ των δύο ανδρών στις 28 Μαΐου. 

Η έρευνα διεξήχθη στις 6-7 Μαΐου, πριν από την ανακοίνωση του Μουχαρέμ Ιντζέ. «Η πιθανότητα να κερδίσει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει αυξηθεί με την απόσυρση του Ιντζέ. Δεν θα με εξέπληττε αν έπαιρνε το 51%», δήλωσε ο Μπεκίρ Αγκιρντίρ, διευθυντής του Κόντα, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο T24 μετά την ανακοίνωση.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό με κάποιες άλλες έρευνες που έδιναν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η προσπάθεια επανεκλογής του Ερντογάν περιπλέκεται από μια κρίση κόστους ζωής, που προκλήθηκε από την πτώση της λίρας και την εκτίναξη του πληθωρισμού, και από έναν καταστροφικό σεισμό τον Φεβρουάριο, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους στην Τουρκία και άφησε εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους.

Ο Ιντζέ, ο οποίος είχε 2,2% ποσοστό στη δημοσκόπηση της Konda, δήλωσε ότι είχε γίνει στόχος εκστρατείας συκοφάντησης. 

«Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Το κάνω αυτό για τη χώρα μου», δήλωσε, αλλά δεν υποστήριξε άλλον υποψήφιο και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο επικεφαλής του Κόμματος της Πατρίδας, και φανατικός κεμαλιστής, δεχόταν πιέσεις το τελευταίο διάστημα για να αποσυρθεί και να στηρίξει τον πιο δυνατό αντίπαλο του Ερντογάν, τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, ενώ παράλληλα φαίνεται πως διαρροή ροζ βίντεο τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «λυπάται» για την απόσυρση του Ιντζέ.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back