ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: H Σουηδία ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: H Σουηδία ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/12/2023, 10:23
ΚΟΣΜΟΣ

Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Τρίτη την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, σε ένα σημαντικό βήμα προς τη διεύρυνση του δυτικού μπλοκ, μετά από 19 μήνες καθυστερήσεων, κατά τους οποίους η Άγκυρα απαίτησε παραχωρήσεις από τη Στοκχόλμη που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Το επόμενο βήμα είναι η ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, όπου το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν διαθέτει επίσης την πλειοψηφία. Θα ακολουθήσει η υπογραφή του νόμου από τον Τούρκο πρόεδρο, ολοκληρώνοντας έτσι μια διαδικασία που έχει απογοητεύσει ορισμένους από τους συμμάχους της Άγκυρας και έχει δοκιμάσει τους δυτικούς δεσμούς της.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι υποβάθμισε τις προσδοκίες για ταχεία ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα.

Το κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, οι εθνικιστές σύμμαχοί του MHP και η αξιωματική αντιπολίτευση CHP ψήφισαν υπέρ της επικύρωσης, ενώ το μικρό ισλαμιστικό κόμμα Φελίσιτι και το δεξιό εθνικιστικό κόμμα Iyi ψήφισαν κατά.

Οι αντιρρήσεις

Ο Ερντογάν διατύπωσε αντιρρήσεις τον περασμένο Μάιο για τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στη συμμαχία, λόγω της προστασίας, όπως είπε, όσων η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες και λόγω του εμπάργκο στο αμυντικό εμπόριο.

Η Τουρκία επικύρωσε την αίτηση της Φινλανδίας τον Απρίλιο, αλλά άφησε τη Σουηδία να περιμένει μέχρι να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταστολή των τοπικών μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν επίσης ως τρομοκρατική ομάδα.

Σε απάντηση, η Στοκχόλμη εισήγαγε ένα νέο αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο που καθιστά παράνομη την ιδιότητα μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, λέγοντας ότι τήρησε το δικό της μέρος της συμφωνίας που υπογράφηκε πέρυσι.

Η Σουηδία και τα μέλη του ΝΑΤΟ Φινλανδία, Καναδάς και Κάτω Χώρες έλαβαν επίσης μέτρα για να χαλαρώσουν τις πολιτικές εξαγωγής όπλων της Τουρκίας.

Τα F-16

Ο Ερντογάν εισήγαγε προς συζήτηση την αίτηση της Σουηδίας στο κοινοβούλιο τον Οκτώβριο, αλλά έχει επίσης συνδέσει την τελική επικύρωσή της με την έγκριση από τις ΗΠΑ των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών F-16. Μετά από μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν αυτόν τον μήνα, είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει την επικύρωση της συμφωνίας προκειμένου να προχωρήσει στην ικανοποίηση του αιτήματος.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει την πώληση των αεροσκαφών, αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έγκρισή της από το αμερικανικό Κογκρέσο. Παράλληλα η Τουρκία αντιμετωπίζει κάποιες αντιδράσεις από το Κογκρέσο για την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σκληρή διπλωματία της Τουρκίας τους τελευταίους 18 μήνες ενόχλησε ορισμένα μέλη της συμμαχίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Σε αντίθεση με τους συμμάχους της, η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας αλλά και στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Reuters


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back