ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Δημοτικές εκλογές: Εκρέμ Ιμάμογλου, η ελπίδα της αντιπολίτευσης

Εικόνα του άρθρου Τουρκία-Δημοτικές εκλογές: Εκρέμ Ιμάμογλου, η ελπίδα της αντιπολίτευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 10:09
ΚΟΣΜΟΣ

Πληγωμένη και κατακερματισμένη από τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές του 2023, η αντιπολίτευση της Τουρκίας στοχεύει να καταφέρει πλήγμα στις τοπικές εκλογές της Κυριακής, με το μέλλον της μεγαλύτερης ελπίδας της, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, να εξαρτάται από το αποτέλεσμα.

Οι δημοτικές ψηφοφορίες σε εθνικό επίπεδο στις 31 Μαρτίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν μετά από δύο δεκαετίες διακυβέρνησης της Τουρκίας ή να σηματοδοτήσουν αλλαγές στο βαθιά διχασμένο πολιτικό τοπίο του μέλους του ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα είναι πιθανό να διαμορφωθούν εν μέρει από τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, καθώς και από τους Κούρδους και τους ισλαμιστές ψηφοφόρους που σταθμίζουν τις επιδόσεις της κυβέρνησης και τις ελπίδες τους για πολιτική αλλαγή.

Οι ελπίδες της αντιπολίτευσης για μετασχηματισμό τροφοδοτήθηκαν από τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών το 2019, όταν νίκησαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν στις δύο κύριες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, τις οποίες διοικούσε το ΑΚΡ και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του επί 25 χρόνια.

Αλλά ο Ερντογάν επανήλθε πέρυσι, διατηρώντας την προεδρία και κερδίζοντας την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με εθνικιστές συμμάχους, παρά τις ανησυχίες των ψηφοφόρων για την κρίση του κόστους ζωής. Σε απάντηση, μια ευρεία συμμαχία της αντιπολίτευσης διασπάστηκε.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ιμάμογλου και τον υποψήφιο του ΑΚΡ, πρώην υπουργό Μουράτ Κουρούμ, σε μια αμφίρροπη κούρσα στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου ο Ερντογάν έγινε γνωστός ως δήμαρχος τη δεκαετία του 1990. Ο νυν δήμαρχος της αντιπολίτευσης προηγείται στην Άγκυρα.

Οι Τούρκοι παλεύουν με την εκτίναξη των τιμών εδώ και χρόνια, με τον ετήσιο πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο 70%, παρά τη μεγάλη στροφή στην οικονομική πολιτική μετά τις εκλογές του περασμένου έτους, η οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 4.150 μονάδες βάσης στο 50%.

Ενώ η οικονομία μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει τους ψηφοφόρους σε εθνικό επίπεδο, το επίκεντρο της προσοχής θα είναι η Κωνσταντινούπολη και το μήνυμα που δίνει για την κατεύθυνση που παίρνει η Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: ekrem_imamoglu/x

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back