Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2023, 21:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα αναμετρηθεί με τον αντίπαλό του σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο.

Βάσει των αποτελεσμάτων που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε ποσοστό 49,51%, έναντι 44,88% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογκάν συγκέντρωσε το 5,17% των ψήφων.

O Ερντογάν επικράτησε στην κεντρικές περιοχές της χώρας αλλά ηττήθηκε από τον Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και στις κουρδικές περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία στην Τουρκία για περισσότερα από 20 χρόνια, πρώτα ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια ως πρόεδρος, επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο τις εξουσίες του μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Με υποψήφιο τον κ. Κιλιτσντάρογλου, η αντιπολίτευση θεωρήθηκε ότι είχε την καλύτερη ευκαιρία μέχρι στιγμής να τον απομακρύνει από την εξουσία, λόγω μιας ευρείας συμμαχίας κομμάτων.

Ο κ. Γενέρ δήλωσε ότι η συμμετοχή στην Τουρκία ήταν 88,92%. Ωστόσο, ήταν σαφές ότι ένας αριθμός ψήφων που δόθηκαν στο εξωτερικό δεν είχε ακόμη καταμετρηθεί.

Η διεθνής ομάδα παρακολούθησης του ΟΑΣΕ, επισήμανε αρκετές ατέλειες στις εκλογές, επισημαίνοντας ότι ο κ. Ερντογάν και τα κυβερνητικά κόμματα απολάμβαναν «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από την αντιπολίτευση ότι δεν έχουν προσμετρηθεί οι ψήφοι σε πολλές εκατοντάδες εκλογικά τμήματα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη λόγω ενστάσεων του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back