ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία (upd)

Εικόνα του άρθρου Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2016, 21:35
ΚΟΣΜΟΣ

Την απερίφραστη καταδίκη της Ελλάδας για την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπουργείο Εξωτερικών  @GreeceMFA

Greece unequivocally condemns the heinous murder of #Russia's Ambassador to #Turkey.Sincerest condolences to his family&friends @mfa_russia

Με ανάρτηση στο twitter, το ΥΠΕΞ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του πρεσβευτή της Ρωσίας Αντρέι Καρλόφ.


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με την επίθεση, ανακοίνωσε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν για του δώσει πληροφορίες σχετικά με την επίθεση», δήλωσε ο Καλίν, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


Πυρά ακούστηκαν πριν από λίγο κοντά στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Άγκυρα, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετέδωσε το ΑΠΕ.


Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία είναι νεκρός μετά από πυρά που δέχθηκε στην Άγκυρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Σπούτνικ. 

Ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αντρέι Καρλόφ διακομίστηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο. Κατά τη Χουριέτ, η ρωσική πρεσβεία εκτίμησε πως πρόκειται για μια επίθεση που διέπραξε ισλαμιστής.

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία έπεσε νεκρός από πυρά της τουρκικής αστυνομίας, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο ένοπλος έχει «εξουδετερωθεί», μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία και τον δολοφόνησε μίλησε «για το Χαλέπι» και περί «εκδίκησης», όπως αφηγήθηκε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

«Ενώ ο πρεσβευτής εκφωνούσε μια ομιλία, ένας ψηλός άνδρας, που φορούσε κοστούμι, άνοιξε πυρ στον αέρα πριν στοχοθετήσει τον πρεσβευτή», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χασίμ Κιλίτς, ανταποκριτής της εφημερίδας Χουριέτ στην Άγκυρα. «Είπε κάτι για το Χαλέπι και περί εκδίκησης», πρόσθεσε ο Κιλίτς.

Η επίθεση διαπράχθηκε μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν για τη Συρία.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Hurriyet στο Διαδίκτυο, ο πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ δέχθηκε πυρά κατά τη διάρκεια έκθεσης φωτογραφίας για τη Ρωσία σε μια γκαλερί στην Άγκυρα. Tο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη τραυματίες από τα πυρά. Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV μεταδίδει ότι άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι διαπράχθηκε η επίθεση και πρόσθεσε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επικοινωνία με την Άγκυρα.

Ο δράστης της επίθεσης εναντίον του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία, του Αντρέι Καρλόφ, φέρεται σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μπήκε στη γκαλερί όπου γινόταν μια έκθεση φωτογραφίας με αστυνομική ταυτότητα. Φωτογραφία που μεταδόθηκε από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζει ανθρώπους πεσμένους στο δάπεδο.

Στο σημείο φέρεται κατά δημοσιεύματα που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik να έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.


Οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας και ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφεραν πριν από λίγο ότι ο δράστης της δολοφονίας του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Τουρκία είναι αστυνομικός που ανήκε στην αστυνομική διεύθυνση της τουρκικής πρωτεύουσας αλλά δεν βρισκόταν σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, την αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Σαμπάχ, ο δράστης της επίθεσης φέρεται ότι ονομάζεται Μερτ Αλτιντάς και ότι είχε αποφοιτήσει από μια αστυνομική σχολή στη Σμύρνη το 2014.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο δήμαρχος της Άγκυρας, ανέφερε ότι ο δράστης ανήκε «στην αστυνομία», μια πληροφορία που έδωσε και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, προσθέτοντας πως υπηρετούσε σε μια μονάδα αντιμετώπισης ταραχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ΑΝΡΕΪ ΚΑΡΛΟΦ

Διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία από διάφορες θέσεις στο διπλωματικό σώμα της πρώην ΕΣΣΔ και πλέον της Ρωσίας, είναι ο 62χρονος πρεσβευτής Αντρέι Καρλόφ που έχασε ήδη  τη μάχη για τη ζωή του, στην Άγκυρα. 


Ο Αντρέι Καρλόφ γεννήθηκε το 1954 στη Μόσχα και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ενώ την ίδια χρονιά ξεκίνησε την καριέρα του ως διπλωμάτης. Το 1992 αποφοίτησε από τη ρωσική Διπλωματική Ακαδημία.  Είχε υπηρετήσει σε πολλές θέσεις για το υπουργείο Εξωτερικών της πρώην ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Ειδικότερα, είχε υπηρετήσει στην πρεσβεία της πρώην ΕΣΣΔ στην Κορέα και στη συνέχεια της Ρωσίας, επί σειρά ετών και από διάφορες θέσεις. Αργότερα  υπηρέτησε στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ είχε αναλάβει καθήκοντα καθήκοντα πρεσβευτή στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2013. Ήταν  παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back