Τέλη Οκτωβρίου θα κάνει «ταμείο» η τουριστική βιομηχανία της χώρας, όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση του ότι τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 50% του 2019, της χρονιάς δηλαδή που ελληνικός τουρισμός κινήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ.
Περί τα 10 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό, χωρίς να αποκλείεται η αύξηση τους τόσο από την τουριστική κίνηση του Οκτωβρίου, όσο και του Σεπτεμβρίου. Το μειονέκτημα σε αυτή την περίπτωση, εξηγεί ο κ. Τάσιος, είναι το γεγονός ότι η υψηλή πληρότητα του Σεπτεμβρίου, αλλά και οι καλές προοπτικές του Οκτωβρίου, δεν συνοδεύονται από υψηλές τιμές στα τουριστικά πακέτα. Ωστόσο όμως υπάρχει αισιοδοξία για έσοδα πάνω από 10 δισ. ευρώ.
Μπορεί φέτος να υπήρξαν ικανοποιητικές επιδόσεις, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Τάσιος η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει το 2022. Βέβαια μεταβλητή στην συγκεκριμένη εξίσωση παραμένει η πορεία της πανδημίας, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ. Και φυσικά η ελπίδα ότι η πανδημία θα είναι φθίνουσα στους χειμερινούς μήνες και δεν θα αποτελέσει τροχοπέδη στην έναρξη της νέα τουριστικής χρονιάς.
Πάντως ο Σεπτέμβριος «τρέχει» με πληρότητα από 70% ως και 80%, ενώ τον Οκτώβριο η ξενοδοχειακή βιομηχανία «μειώνει ταχύτητα» καθώς τα περισσότερα ξενοδοχεία στην ηπειρωτική χώρα θα «κατεβάσουν ρολά» στις 15 Οκτωβρίου. Ομως η νησιωτική Ελλάδα και κυρίως το νότιο Αιγαίο θα υποδέχεται επισκέπτες από το εξωτερικό ως τα τέλη Οκτωβρίου. Φυσικά υπάρχει και η εξαίρεση κάποιων μεγάλων τουριστικών μονάδων (κυρίως της Κρήτης) που θα κλείσουν στα μέσα Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Τάσιος επισημαίνει το «ξεσάλωμα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, της βραχυχρόνιας μίσθωσης εφέτος, ζητώντας άμεσα μέτρα ρύθμισης της εν λόγω αγοράς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβατική κίνηση του Αυγούστου στα αεροδρόμια της χώρα ανήλθε σε 3.042.098 ταξιδιώτες, ενώ τον Αύγουστο του 2020 είχαν έλθει 1.666.222 επιβάτες, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 82,6%. Επίσης οι οδικές αφίξεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο ανήλθαν σε 1,05 εκατ. ταξιδιώτες σημειώνοντας άνοδο 752% σε σχέση με πέρυσι και μείωση κατά 52% σε σχέση με το 2019.
Σταχυολογώντας τα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας που δημοσιοποιεί η Fraport, την μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή στα στοιχεία των αφίξεων ξένων επισκεπτών για τον Αύγουστο πετυχαίνει το αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα οι αφίξεις ανήλθαν σε 290.828 επιβάτες δηλαδή ποσοστό 146,8% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο. Στα ίδια υψηλά ποσοστά κινήθηκε και το αεροδρόμιο της Σάμου, καθώς οι ξένες αφίξεις επιβατών σημείωσαν άνοδο 146,2% σε σχέση με πέρυσι και έφτασαν τις 42.601 αφίξεις. Εξίσου μεγάλο ήταν το ποσοστό αύξησης στο αεροδρόμιο των Χανίων, σε σχέση με πέρυσι και πάντα για τον μήνα Αύγουστο, καθώς σημείωσε άνοδο 128% και προσέλκυσε 365.124 ξένους επισκέπτες.
Σε απόλυτα νούμερα αφίξεων ξένων επισκεπτών τον Αύγουστο, η Κέρκυρα κλέβει την παράσταση με 560.823 αφίξεις, δηλαδή ποσοστό αύξησης 73,8% σε σχέση με πέρυσι. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο προσγειώθηκαν 451.540 ξένοι επισκέπτες σημείωσε άνοδο 71,4% σε σχέση με πέρυσι. Στο μεταξυ και η Κως προσέλκυσε τον Αύγουστο 396.324 ξένους επισκέπτες, που ήλθαν μέσω του αεροδρομίου του νησιού, καταγράφοντας άνοδο 81,6% σε σχέση με πέρυσι.
Με τη σειρά του και ο προορισμός της Ζακύνθου τον Αύγουστο προσέλκυσε 310.330 ξένους επισκέπτες, πετυχαίνοντας άνοδο 56,2% σε σχέση με πέρυσι τον Αύγουστο. Σε ό,τι αφορά τη Μύκονο, τον Αύγουστο προσγειώθηκαν στο νησί 256.488 ξένοι επισκέπτες καταγράφοντας άνοδο 94,7% σε σχέση με το 2020.
Εν κατακλείδι ο Οκτώβριος είναι και ο μήνας που θα σφραγίσει την φετινή τουριστική χρονιά για την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 4 ως τις 10 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα 550.000 αεροπορικές θέσεις, ενώ από τις 11 Οκτωβρίου εως τις 17 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί 516.000 αεροπορικές θέσεις.
(ΑΠΕ/Κ. Χαλκιαδάκης)