πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τουρισμός στην Ήπειρο 2023: Περισσότερες επισκέψεις, μικρότερες δαπάνες

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός στην Ήπειρο 2023: Περισσότερες επισκέψεις, μικρότερες δαπάνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/08/2024, 13:01
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η Ήπειρος έχει μια έτσι και αλλιώς μικρότερη τουριστική αγορά, παραμένοντας ένας όχι κλασικός μαζικός τουριστικός προορισμός.

Τώρα, έχει να διαχειριστεί και τη μείωση της δαπάνης ανά επίσκεψη, που συνδέεται με τη μέση διάρκεια παραμονής, η οποία επίσης μειώνεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (Ανάλυση κύριων αγορών ανά Περιφέρεια 2023), παρότι οι εισπράξεις σε όλη τη χώρα αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2022, η δαπάνη ανά επίσκεψη μειώθηκε κατά 0,7%.

Αυτό που συμβαίνει, είναι οτι μειώθηκε ο χρόνος παραμονής και η ζήτηση μεταφέρθηκε προς περιοχές με χαμηλότερη μέση δαπάνη ανά επίσκεψη.

Μια από αυτές είναι η Ήπειρος που έχει μέση δαπάνη 193 ευρώ, έναντι 546 ευρώ του συνόλου των Περιφερειών.

Επίσης, η Ήπειρος είχε τη χαμηλότερη δαπάνη, μειωμένη μάλιστα κατά 19,7%, από το 2022 (193 ευρώ από 240).

Το εντυπωσιακό και ταυτόχρονα, ενδεικτικό της κατάστασης, είναι ότι η Ήπειρος είχε τη μεγαλύτερη αύξηση επισκέψεων, από όλες τις Περιφέρειες της χώρας το 2023 σε σχέση με το 2022: 58,1%.

Επίσης, η Ήπειρος έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διανυκτερεύσεις: 35,9%.

Τέλος, τα έσοδα ήταν επίσης πολύ αυξημένα το 2023: +27%, συνολικά 330 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, η Ήπειρος το 2023 είδε μεν επιμέρους αυξήσεις, που δεν συνδέονται όμως απευθείας με το κέρδος που αφήνει ο τουρισμός.

Δηλαδή, η σημαντική αύξηση των επισκέψεων δεν συνοδεύτηκε από ανάλογη (εκθετική) αύξηση των εσόδων. Αντίθετα, η δαπάνη των επισκεπτών είναι μειωμένη, στοιχείο που δημιουργεί μια αναντιστοιχία μεταξύ προσδοκιών και πραγματικότητας.

Στην «εξίσωση» θα πρέπει να μπει το γεγονός ότι ειδικά μετά την πανδημία, γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις σε τουριστικές υποδομές, που δεν αποσβένονται τόσο γρήγορα όσο έδειχνε η τάση. Ή ακόμα ότι θεωρείται πιο προσιτός προορισμός και προσελκύει μικρότερα βαλάντια.

Επίσης, ένα «πέπλο» που καλύπτει όλα τα παραπάνω, είναι η καλπάζουσα ακρίβεια. Τα ακριβά εισιτήρια, τα ακριβά διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα ακριβά τρόφιμα μειώνουν τις τουριστικές δαπάνες καθαυτές, έστω και ένα τμήμα του υπολογίζεται στα έσοδα…

Φυσικά, το ζητούμενο και ενδιαφέρον είναι τι θα γίνει φέτος και πώς αν αυτή η τάση θα ανασχεθεί. Οι ενδείξεις ωστόσο, δεν συνομολογούν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3