Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μονάδα μέτρησης... τουρισμού

Εικόνα του άρθρου Μονάδα μέτρησης... τουρισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2016, 23:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται ο τουρισμός, ως μέσο παραγωγής (ή τέλος πάντων, όσο κοντά μπορεί να φτάσει σε αυτό τον όρο) στην Ήπειρο, μοιάζει καμιά φορά με έκθεση σε φροντιστήριο προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα, δεν διέφερε και πάρα πολύ. Αφορμή ήταν η δαπάνη για την τουριστική προβολή της Ηπείρου και η διαφωνία της αξιωματικής κατά πρώτο λόγο, αλλά και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης. Ο Σπύρος Πάικας, εισηγητής της παράταξης «Ήπειρος της ανατροπής» είπε μεταξύ άλλων:  «Έχουμε κάθε χρόνο πάνω κάτω το ίδιο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, βασικά με αντιγραφές. Γι αυτό, πρέπει να επαναφέρουμε τις ενστάσεις μας». Συμπλήρωσε δε ότι «για να εκπονηθεί σχέδιο χρειάζεται όραμα, υπηρεσίες με έμπειρο προσωπικό, συνεχής ενημέρωση και ουσιαστική αξιολόγηση των πεπραγμένων. Λείπουν όλα αυτά και πάλι φέτος». 

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά εντελώς «εκθεσιακή» ήταν η τοποθέτηση του κ. Χαμπίπη, από τη «Συμμαχία Ηπειρωτών». Οι παρατάξεις της αριστεράς, διαφώνησαν επίσης βάζοντας το θέμα «ποιος τελικά καρπώνεται την ανάπτυξη από τον τουρισμό». Εκείνος που απάντησε από την περιφερειακή αρχή ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, επιχειρηματίας του τουρισμού ο ίδιος, στην Πάργα. Όταν του ζητήθηκαν «αριθμοί» για να αποδειχθεί ότι υπάρχει ανταπόδοση από τα προγράμματα προβολής, ο κ. Ιωάννου επικαλέστηκε τους αριθμούς από τελωνεία, λιμάνια, αεροδρόμια και γενικά στοιχεία που δείχνουν ότι η κίνηση έχει αυξηθεί. «Υπάρχει αύξηση επισκεπτών στην περιοχή και σημαντική ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες» τόνισε χαρακτηριστικά. Σε συνδρομή του προσέτρεξε και ο κ. Καχριμάνης, επικαλούμενος την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά: «Από την αρχή έχουμε πει ότι για μας δεν είναι αυτοσκοπός ο τουρισμός στην Ήπειρο, αλλά αυτός πρέπει να συνδυάζεται και με τα τοπικά προϊόντα. Και αυτό το κάναμε πράξη. Το παράδειγμά μας, το επικρότησε και το ακολούθησε και η υπουργός Τουρισμού» τόνισε, απαριθμώντας κατόπιν τις συμμετοχές σε διάφορες τουριστικές εκθέσεις.

Προφανώς, προσπάθεια στο πεδίο του τουρισμού γίνεται, πότε σοβαρή και στοχευμένη, πότε άστοχη και πρόχειρη. Ένα βασικό ζήτημα με το οποίο δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα η συνεδρίαση, είναι η ανταπόδοση του τουρισμού στην Ήπειρο, η οποία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία δεν ξεπερνάει το 4% του περιφερειακού ΑΕΠ. Επίσης, η επισκεψιμότητα είναι άνιση και τα σχέδια για «προορισμό όλο το χρόνο» δεν είναι ακόμα ώριμα, ενώ σε ένα κομμάτι τους, είναι και ανέφικτα. Ακόμα, ο εσωτερικός τουρισμός έχει περιοριστεί αρκετά και η διάχυση του «τουριστικού χρήματος» από τους ξένους επισκέπτες δεν έχει υποκαταστήσει το κέρδος που άφηναν και εκτός καταλυμάτων, στις τουριστικές περιοχές, οι έλληνες επισκέπτες.

Έτσι και αλλιώς πάντως, με το πολύπαθο θέμα της τουριστικής προβολής στην Ήπειρο, θα ξανασχοληθούμε σύντομα μάλλον. Ο κ. Ιωάννου ανακοίνωσε  ότι σύντομα θα προκηρυχτεί το νέο πρόγραμμα τουριστικής προβολής από το ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back