Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τουρισμός: Πόσο θα επηρεαστεί η Ήπειρος από τον πόλεμο;

Εικόνα του άρθρου Τουρισμός: Πόσο θα επηρεαστεί η Ήπειρος από τον πόλεμο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/03/2022, 16:58
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια «υπόκωφη» συζήτηση των ημερών, είναι η επίπτωση που θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα συμπαρομαρτούντα, στον ελληνικό τουρισμό.

Η ελληνική «βιομηχανία παροχής υπηρεσιών» δεν πρόκειται να αντέξει τρίτη συνεχή χρονιά μειωμένης δραστηριότητας, μετά από δύο καλοκαιρία covid. Όσο και να προσπάθησε η κυβέρνηση να πείσει ότι το καλοκαίρι «δεν κολλάει», οι διεθνείς συνθήκες επέβαλαν περιορισμούς.

Τώρα, μια πολύ διαφορετική συνθήκη προστίθεται, με το δεδομένο ότι θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της υποχώρησης της πανδημίας. Ένας πόλεμος που σε διπλωματικό επίπεδο είναι ολοκληρωτικός, έχει επιπτώσεις: η βενζίνη είναι ήδη πανάκριβη, σε μια οικονομία που δεν πατάει καλά στα πόδια της, μετά από 2 χρόνια υπολειτουργίας.

Πόσοι όμως θα είναι οι τουρίστες που θα λείψουν το καλοκαίρι από την Ελλάδα;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ και τις πηγές που επικαλείται (Statista, ΤτΕ κ.α.), το καλοκαίρι του 2020, το πρώτο της πανδημίας δηλαδή, οι ρώσοι τουρίστες έκαναν 12,4 εκατ. διεθνή ταξίδια, 72,7% λιγότερα από το 2019, οπότε έκαναν 45,3 εκατ. ταξίδια.

Στην Ελλάδα, ο τουρισμός από τη Ρωσία δεν ήταν στις πρώτες «γραμμές» το 2020, κατά το οποίο οι ρώσοι τουρίστες πήγαν κυρίως στην Τουρκία, την Αμπχαζία, την Ουκρανία (!) και τη Φινλανδία, εκμεταλλευόμενοι συμφωνίες και προγράμματα επιστροφής χρημάτων του ρωσικού κράτους.

Ο εισερχόμενος στην Ελλάδα τουρισμός ήταν 583.000 άτομα το 2019, τελευταίο «καλό τουριστικό έτος» στη χώρα. Το 2019, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη των ρώσων τουριστών στην Ελλάδα ήταν 743,5 ευρώ και η συνολική είσπραξη από τη συγκεκριμένη χώρα, ήταν 433 εκατ. ευρώ. Κάθε βράδυ που έμεναν στην Ελλάδα, οι ρώσοι τουρίστες άφηναν περίπου 71 ευρώ, το 2019.

Πόσο θα επηρεάσει όμως την Ήπειρο ειδικότερα, η διαφαινόμενη «διαφυγή» ενός κομματιού επισκεπτών. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων νομού Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης λέει στον Τύπο Ιωαννίνων ότι οι ρώσοι τουρίστες προτιμούν συνήθως τη Βόρεια Ελλάδα (Χαλκιδική ειδικότερα) και ότι γενικά λίγοι φτάνουν μέχρι την Ήπειρο, κυρίως στα παράλια.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019, η Ρωσία δεν είναι στις 4 πρώτες χώρες προέλευσης στην Ήπειρο (κατά σειρά, Αλβανία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία). Συγκαταλέγεται στις «λοιπές χώρες» που όλες μαζί αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσοστό των επισκέψεων (πάνω από το 50%), χωρίς όμως να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Από την άλλη, ερωτηματικό υπάρχει πάνω από τις ρωσικών συμφερόντων επενδύσεις στο Ιόνιο, όπως για παράδειγμα στο Μεγανήσι όπου εδρεύει το «κοινωφελές ίδρυμα Ριμπολόβλεφ». Ο ρώσος μεγιστάνας σχεδιάζει επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ στον Σκορπιό και έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Πριν από ένα χρόνο, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης έλεγε χαρακτηριστικά: «Ένα έργο εμβληματικής σημασίας, το οποίο επίσης για αρκετό καιρό παρέμεινε στα συρτάρια και τώρα προχωρά για να δώσει στη χώρα μας θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία».

Το παράλληλο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζει ο τουρισμός πάντως, είναι το ενεργειακό. Όπως τονίζει ο κ. Σιούτης, η συνεχής αύξηση του κόστους καυσίμων-ενέργειας θα επηρεάσει άμεσα τις τουριστικές επιχειρήσεις και στην Ήπειρο…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back