Στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ήπειρος πήρε τις καλύτερες αξιολογήσεις για την εμπειρία στη θάλασσα, από επισκέπτες-τριες της.
Όσο και να μην είναι αναμενόμενο, έχει καταγραφεί στην κυλιόμενη έρευνα Greece Reputation Tracker του ΙΝΣΕΤΕ και της εταιρίας TCI Research, με βάση την επεξεργασία από τα big data για την Ελλάδα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία).
Πρόκειται ουσιαστικά για τη διαμόρφωση του δείκτη NSI (βαθμολογίες στο ίντερνετ, συζητήσεις σε τουριστικά φόρα, αξιολογήσεις σε πλατφόρμες κ.λπ.), όπου η Ήπειρος όντως άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τις θάλασσές της.
Επίσης, ψηλή βαθμολογία παρουσίασε για το ανθρώπινο δυναμικό (μαζί με Στερεά και Ιόνιο) και η συνολική της εικόνα ήταν καλύτερη από τον ελληνικό μέσο όρο: «βαθμολογήθηκε» με 9,3 (μ.ο. Ελλάδας 9,2), με καλύτερες επιδόσεις στο προσωπικό και χειρότερες στην αξία δαπάνης (value for money).
Παρότι η βαθμολογία διαμορφώνεται από αρκετά σχετικούς και «ασταθείς» παράγοντες, η εικόνα θα μπορούσε να επεξηγεί κάπως την υποχώρηση του ορεινού τουρισμού, την οποία παρατηρούν και οι επιχειρηματίες του χώρου.
Οι βαθμολογίες και τα σχόλια δεν γίνονται γενικά, κάπου στο ίντερνετ, αλλά για συγκεκριμένες περιοχές που επισκέπτονται οι τουρίστες. Προφανώς, μέχρι τις 30 Ιουνίου επισκέφθηκαν πολύ περισσότερο τα παράλια της Ηπείρου και όχι τα ορεινά…
Ένα ακόμα πρόβλημα είναι το οικονομικό: η Ήπειρος δεν είναι φτηνός προορισμός και αυτό αποτυπώνεται στις βαθμολογίες, ως η χαμηλότερη επίδοση.
Ακόμα, η Ήπειρος, στη συγκεκριμένη έρευνα, είχε θετικότερες αξιολογήσεις από την αγορά της Αυστραλίας, αλλά τις περισσότερες από τις ΗΠΑ και την Αγγλία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο όγκος των αξιολογήσεων για την Ήπειρο είναι πάρα πολύ μικρός.