Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στις δηλώσεις του ομολόγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί ανάγκης επικαιροποίησής της.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ισμέτ Ινονού και την υποδοχή του από τον Ελευθέριο Βενιζέλο επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη αυτή ήταν ιστορική, «γιατί σεβάστηκε το θεμέλιο της φιλίας μας, που δεν είναι άλλο από τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία καθορίζει τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας και της ΕΕ και είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Δε χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Καλύπτει απολύτως τα ζητήματα και δεν αφήνει περιθώριο για γκρίζες ζώνες, όπως για τις μειονότητες, στη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα».
«Όποια διαφορά και αν έχουμε μεταξύ μας, αυτή δεν μπορεί να λυθεί παρά μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Σας διαβεβαιώ ότι είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε, αναφερόμενος ότι «υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία 94 ετών και δεν υπογράφτηκε μόνο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Υπήρξαν 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία. Μέσα στο διάστημα των 94 χώρων ξαναοικοδομείται ο πλανήτης. Άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Π.χ. η συνθήκη αναφέρει μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα, είναι σωστό, αλλά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπάρχει η αναφορά σε τουρκική».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Στην περίοδο που διανύουμε είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. Του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του θεμέλιου λίθου των σχέσεων μας, της Συνθήκης της Λωζάνης» επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταματήσουν οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. «Εν έτει 2017 δεν μπορεί να επικρέμεται πάνω από τις σχέσεις των χωρών μας casus belli. Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και ιδίως για τους πιλότους μας». τόνισε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε να αρχίσουν πάλι οι συνομιλίες για τα μέτρα οικοδόμησης μέτρων ασφάλειας και προκριματικές συζητήσεις για την υφαλοκρηπίδα.
Για τη μουσουλμανική μειονότητα, τόνισε ότι «οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν ζήτημα διαπραγμάτευσης με άλλη χώρα, αλλά πρόταγμα που αφορά την Κυβέρνηση και τους Έλληνες πολίτες».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση που θα συνάδει με τις θέσεις του ΟΗΕ και πως ελπίζει να αρχίσουν οι συνομιλίες.
Μίλησε για τη σημασία των ευρωτουρκικών σχέσεων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ».
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι χώρα που υποστηρίζει πραξικοπηματίες, αλλά είναι μια χώρα με κράτος δικαίου που ορίζει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών. «Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές».
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητας καμιάς χώρας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Αναφερόμενος στη συνθήκη, διερωτήθηκε «υπάρχουν προβλέψεις μόνον ως προς το Αιγαίο; Τίποτα ως προς τα μειονοτικά μας θέματα; Ως προς το νομικό καθεστώς που διέπει τις αμφότερες μειονότητες;»
«Στη Δ. Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα και πιστεύουμε πως στο θέμα αυτό μπορούν να γίνουν νέες σκέψεις» υποστήριξε στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος.
Ανέφερε επίσης πως το κατά κεφαλή στην Ελλάδα είναι 15.000 ευρώ και στη Δ. Θράκη 2.000 με 2.500 ευρώ και προσέθεσε: «Υπάρχει οικονομικό χάσμα. Για το θέμα τις μουφτείας. Ο αρχιμουφτής είναι διορισμένος δημόσιος υπάλληλος. Η συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει ο Οικουμενικός Πατριάρχης να εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο».
Αναφορικά με τους Τούρκους στρατιωτικούς, των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία, επειδή έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και δεν γίνονται βασανιστήρια και εξέφρασε την ελπίδα η ελληνική δικαιοσύνη να εισακούσει την έκκλησή του.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό επισήμανε πως «πρέπει να κινηθούμε ομονοούντες ώστε να καταλήξουμε κάπου. Είμαστε μητέρες πατρίδες και εγγυήτριες δυνάμεις. Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου».