ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τόκιο: Ένα διαφορετικό ψηφιακό μουσείο

Εικόνα του άρθρου Τόκιο: Ένα διαφορετικό ψηφιακό μουσείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/11/2023, 18:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σε έναν υπόγειο λαβύρινθο κάτω από τον ψηλότερο ουρανοξύστη της Ιαπωνίας, συνεργεία κατασκευών και ψηφιακοί καλλιτέχνες αγωνίζονται να συναρμολογήσουν ένα καθηλωτικό μουσείο που θα αποτελέσει την πολιτιστική άγκυρα του τελευταίου μεγαλεπήβολου έργου του Τόκιο.

Η teamLab, μια διεθνής κολεκτίβα καλλιτεχνών, έθεσε ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες προσελκύοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 στο μουσείο Borderless στο νησί Odaiba στον κόλπο του Τόκιο. Το όνομα αναφέρεται στα ψηφιακά έργα τέχνης που αναμειγνύονται μεταξύ τους και ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να περιπλανηθούν με τον δικό τους ρυθμό.

Το μουσείο έκλεισε πέρυσι πριν από την ανάπλαση του χώρου από την Mori Building, έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές της Ιαπωνίας. Αναμένεται να επαναλειτουργήσει τον Φεβρουάριο στο νέο συγκρότημα Azabudai Hills της Mori στο κέντρο του Τόκιο.

Η μετεγκατάσταση αποτελεί μέρος της στρατηγικής της Mori να τοποθετεί πολιτιστικά αξιοθέατα σε ολοκληρωμένα επιχειρηματικά και οικιστικά έργα. Ο πύργος Mori JP Tower ύψους 330 μέτρων αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, με παρακείμενες εμπορικές στοές, πύργους κατοικιών, ιατρικές εγκαταστάσεις και ένα σχολείο σε διάφορα στάδια κατασκευής.

Αρκετά κομμάτια των νέων εγκαταστάσεων Borderless πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, όπως το «Flowers and People», μια συνεχής προβολή από υπολογιστή με ανθισμένα και διασκορπισμένα πέταλα, και το «Bubble Universe», ένα δωμάτιο με καθρέφτες από λαμπτήρες που φαίνονται να εκτείνονται στο άπειρο.

Η teamLab έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη για τα πειραματικά και διαδραστικά σκηνικά του που συνδυάζουν εικόνες και αισθήσεις. Προηγούμενα έργα στο Τόκιο περιλάμβαναν ψηφιακή τέχνη αναμεμειγμένη με μια εμπειρία σάουνας και μια παράσταση της όπερας «Turandot» του Τζιάκομο Πουτσίνι, ενισχυμένη με φως λέιζερ.

Με πληροφορίες από Reuters



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back