ΕΛΛΑΔΑ

Σε αναζήτηση συναινέσεων για την επόμενη μέρα

Εικόνα του άρθρου Σε αναζήτηση συναινέσεων για την επόμενη μέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2021, 17:17
ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμος για τολμηρές λύσεις εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών των τελευταίων ημερών. 

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τον προσανατολισμό της Οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική. Και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών. Τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις για τις οποίες είμαι έτοιμος», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε σχετικά ικανοποιημένος επαναλαμβάνοντας, για μια ακόμη φορά, το επιχείρημα ότι «πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής. Ανθρώπων και ζώων» συνέχισε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες».

Είναι σημαντικό ότι «δεν θρηνήσαμε θύματα στη μεγαλύτερη επέλαση φωτιάς που είχαμε εδώ και χρόνια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων απέδωσε.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε πως είναι χρήσιμη, αλλά «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…)».  «Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Λίγο αργότερα σημείωσε ότι θα αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις για την  επόμενη ημέρα μετά τις πυρκαγιές: «Θα υπάρχει χρόνος για αντιπαράθεση, κριτική, να καταθέσουμε απόψεις, αρκεί να μην είναι ανέφικτες. Και εγώ  δεν κρύφτηκα, είμαι διαθέσιμος να απαντήσω σε οποιαδήποτε ερώτηση, θα  υπάρξει συζήτηση στη Βουλή όταν επιστρέψουμε στις τακτικές μας εργασίες, πολύ σύντομα για να κάνουμε μια αξιολόγηση αλλά και να επιχειρήσω να διαμορφώσω μια συναίνεση για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα».

Ευθύνες: Σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός επεσήμανε είπε: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Το έκανα γιατί το αισθάνθηκα ως μία προσωπική ανάγκη. Όταν αυτά που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζουν και αντιδράς […]. Κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει. Οι ευθύνες στο βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της», κατέληξε.

Για τις εκκενώσεις: Απαντώντας στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα. «Δυσκολεύουμε να  αντιληφθώ ποιος μπορεί να ασκεί κριτική σε μια πολιτική που έχει ως  στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι χυδαία η σπέκουλα που  χτίστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχουμε πολύ τραυματικές  εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές στο παρελθόν»,  είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε πως άλλες χώρες δεν έχουν τέτοιο  μηχανισμό σαν και του 112 και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία. «Μας ασκείται κριτική για το ότι προστατέψαμε την ανθρώπινη ζωή; Δεν μπορώ να  το αντιληφθώ». Τόνισε πως αποτελεί συλλογική κατάκτηση το γεγονός ότι η  χώρα απέκτησε κουλτούρα εκκενώσεων.

Για τις ανεμογεννήτριες: Σε ερώτηση σχετικά με τις φωτιές στην Εύβοια και τη σύνδεσή τους με αιολικά πάρκα, ο πρωθυπουργός είπε: «Παρακολουθώ κι εγώ αυτή τη συζήτηση και είναι παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες. Το ίδιο το Σύνταγμα επιτρέπει όπου υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι δημόσιου συμφέροντος να γίνουν αλλαγές. Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση. Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Θα κάνουμε τη μετάβαση χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί είναι σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης παρείχε και πλήρη στήριξη στον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και στον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. «Ο ρόλος ενός υπουργού δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να  βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις και να τις ενθαρρύνει. (…) Αυτό έκανε ο κ.  Χρυσοχοΐδης, ο κ. Χαρδαλιάς αλλά και όλοι με τον τρόπο μας, άρα το τι μπορούμε και το τι πρέπει να κάνουμε, ποια είναι τα όρια του ρόλου μας είναι απολύτως σαφές και  κατανοητό. Προτιμώ έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός απέκλεισε δε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενώ διαβεβαίωσε ότι στον τομέα της πρόληψης των πυρκαγιών «του χρόνου θα είμαστε καλύτεροι».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back