Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τίμησαν «Το Ζαγόρι» τους

Εικόνα του άρθρου Τίμησαν «Το Ζαγόρι» τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/08/2019, 17:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Με τις ευχές όλων να συνεχίσει την πορεία του για πολλά ακόμη χρόνια, έγινε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στη Λάιστα η εκδήλωση για την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ζαγορίου (Ι.Λ.Ε.Ζ.) και το περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» που εκδίδεται ανελλιπώς από τον Απρίλιο του 1978.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Ζαγορίου, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών, ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Λάιστας.

Η επιλογή της Λάιστας για την εκδήλωσή τιμής στο περιοδικό «Το Ζαγόρι μας» και την ΙΛΕΖ, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Αθηνών Γιώργος Δόσης, έγινε  «για να θυμίσουμε σε όλους ότι το Ζαγόρι δεν είναι μόνο τα πέντε χωριά γνωστά από την τουριστική ανάπτυξη, αλλά 46 σε έναν Δήμο τον δεύτερο σε έκταση της χώρας και ότι κανένα δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από το άλλο και όλα είναι απαράμιλλου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης δόμησης και ομορφιάς και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για την ανάπτυξη τους».

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων Γιώργος Παπαλεοντίου χαρακτήρισε το περιοδικό ως τον «θεματοφύλακα της παράδοσης και δίαυλο επικοινωνίας με τους απόδημους, έντυπο της καρδιάς μας», πρόσθεσε  ότι οφείλεται τιμή στους ιδρυτές του και ευχήθηκε να εκδίδεται για πολλά ακόμη χρόνια». Ο κ. Παπαλεοντίου αναφέρθηκε στον ιδρυτή Κίμωνα Κυριαζή και στην πρώτη συντακτική ομάδα που τηναποτελούσαν οι Κώστας Βαρζώκας, Κώστας Λαζαρίδης, Στάθης Λαμπρίδης, Γιάννης Νικολαϊδης, Φρίξος Τζιόβας και Λεωνίδας Τσαούσης και στην υπεύθυνη διεκπεραίωσης Τούλα Ποάλα.

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου χαρακτήρισε το  θέμα του δρόμου προς τη Λάιστα ως «το πλέον σημαντικό για την περιοχή, διαρκές αίτημα φορέων και κατοίκων» και αναφέρθηκε στις μελέτες και παρεμβάσεις που έγιναν και στο έργο της Περιφέρειας που εξελίσσεται και δώσει κάποιες λύσεις, σημειώνοντας ότι χρειάζεται να βρεθεί ριζική λύση στο πρόβλημα.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΙΛΕΖ Απόστολος Ντιναλέξης, ο οποίος νωρίτερα μετέφερε χαιρετισμό του προέδρου Βασίλη Τζιόβα.

Ο κ. Ντιναλέξης αναφέρθηκε στην ίδρυση του περιοδικού το 1978 από τον Κίμωνα Κυριαζή και συντακτική επιτροπή οι οποίοι, στέριωσαν, όπως είπε χαρακτηριστικά το περιοδικό τα επόμενα χρόνια, καθώς και στη θεματολογία που αναδείχθηκε από τις σελίδες του.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Ένωσης Ζαγορισίων Γιώργο Δόση στον αντιπρόεδρο της Ι.Λ.Ε.Ζ Απόστολο Ντιναλέξη και στην κόρη του Κίμωνα Κυριαζή, Κάλλυ, αναμνηστική πλακέτα, ενώ ενθύμια έλαβαν οι συνδιοργανωτές από τον Ορειβατικό Σύλλογο Λαϊστας. Το χορευτικό του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων παρουσίασε χορούς του Ζαγορίου με το συγκρότημα του Μιχάλη Μπραχόπουλου και του Γιώργου Πατσιούρα και ακολούθησε γλέντι

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου και ο εκλεγμένος δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back