ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι ζητάνε οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Τι ζητάνε οι αυτοδιοικητικοί της Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2016, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις προτάσεις της για την τοπική αυτοδιοίκηση καταθέτει η ΠΕΔ Ηπείρου, στην πρώτη σοβαρή οργανωτικά τουλάχιστον δραστηριότητα, εδώ και χρόνια, για το ετήσιο συνέδριό της (είναι ενδεικτικό ότι στο δικτυακό της τόπο ανέβηκαν από πριν σχετικά κείμενα, επεξεργασμένες θέσεις κ.λπ.). Έστω και αν οι αυτοδιοικητικοί γενικά δεν τίμησαν το συνέδριο, η συζήτηση είχε ένα σχετικό ενδιαφέρον, έστω και «εσωτερικής κατανάλωσης». Στο συνέδριο παραβρέθηκαν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων. Την έναρξη έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αιφνιδιαζόμαστε για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, πληροφορούμενοι την πρόβλεψη για νέες μειώσεις των πόρων της Αυτοδιοίκησης στον  κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Σα να μην είναι ήδη αρκετό ότι στα χρόνια του μνημονίου έχουμε ήδη υποστεί μια μείωση των πόρων μας πάνω από 60%» και αναφερόμενος στο «παγωμένο» προς το παρόν νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ακόμα ότι «θα ήταν λάθος μας να παρασυρθούμε σε ένα διάλογο που θα επικεντρώνεται στο επί μέρους – αναμόρφωση Καλλικράτη και εκλογικό σύστημα – και να μην επιμείνουμε στη συζήτηση  επί του συνόλου της διοικητικής μεταρρύθμισης», χωρίς η κυβέρνηση να έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για μια σειρά ζητήματα.

Στο κείμενο θέσεων, η ΠΕΔ, σε 11 σελίδες, περιλαμβάνει τα σημεία ενδιαφέροντος και τις αναγκαίες κατ’ αυτή παρεμβάσεις. Ζητάει μεταξύ άλλων την αλλαγή της νομοθεσίας για μια σειρά ζητήματα, τη γεωγραφική διάκριση των δήμων και την επιστροφή τελών που δεν λαμβάνουν πια, την ενίσχυση σε προσωπικό και την αύξηση της επιχορήγησης.

«Ορθολογική κατανομή χρηματοδοτήσεων προς τους Δήμους, με συγκεκριμένα κριτήρια όπως: ο πληθυσμός, το ελάχιστο προϋπολογιζόμενο κόστος λειτουργίας, η έκταση, η πυκνότητα του πληθυσμού, η νησιωτικότητα ή η ορεινότητα και το γεωγραφικό ανάγλυφο των Δήμων και απόδοση των δικαιούμενων σύμφωνα με τη ροή των φορολογικών εσόδων» αναφέρει σχετική η πρόταση.  Σε άλλο σημείο, ζητείται η απαγόρευση μεταβίβασης της κυριότητας σε τρίτους από το ΤΑΙΠΕΔ, ακινήτων που είτε χρησιμοποιούν δήμοι, είτε «αυτοί προτίθενται με αποδεδειγμένη βούληση να πάρουν τη χρήση προς αξιοποίησή τους».

Οι αιρετοί καταθέτουν και μια σειρά αιτήματα που τους αφορούν μισθολογικά, όπως την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 20 του ασφαλιστικού νόμου που επιβάλει την περικοπή της σύνταξής τους, την επαναφορά διατάξεων για τις αποζημιώσεις (που πρακτικά σημαίνει κατάργηση περικοπών) κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back