ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Τι γίνεται αν δεν βγει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται αν δεν βγει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2023, 10:45
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Καταρχάς, για να προκύψει κυβέρνηση στις εκλογές της 21η Μαΐου, χρειάζεται ποσοστό 45,2% (με τα εκτός Βουλής κόμματα να αθροίζουν 10%), από ένα κόμμα ή αθροιστικά.

Από το πρωί της 22ας  Μαΐου ξεκινάει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους επικεφαλής των τριών πρώτων κομμάτων και τους δίνει περιθώριο, με τη σειρά, 3 μέρες για να ανακοινώσουν εάν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τη δεδηλωμένη (151 βουλευτές).

Τη 10η μέρα, καλεί όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας.

Αν όλα αυτά δεν λειτουργήσουν, τότε επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία.

Ορκίζονται οι νέοι-ες βουλευτές, διαλύεται ξανά η Βουλή, θυροκολλείται το σχετικό διάταγμα και πάμε σε εκλογές ξανά, σε 30 μέρες Αυτές οι εκλογές θα γίνουν με λίστα. Συνήθως, η λίστα καταρτίζεται με βάση τη σειρά εκλογής με σταυρούς. Ωστόσο τα ψηφοδέλτια δεν είναι «κλειστά» και υπάρχει η δυνατότητα νέων υποψηφιοτήτων κ.ο.κ.

Γι αυτές τις 30 ενδιάμεσες μέρες, ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική. Ισχύουν τα εξής:

  • Αν το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% τότε παίρνει 20 περισσότερες έδρες από αυτές που δικαιούται κανονικά.
  • Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μία έδρα
  • Αν φτάσει το 40%, θα πάρει το μεγαλύτερο μπόνους: 50 επιπλέον έδρες από αυτές που δικαιούται.

Το μπόνους προβλέπεται και για συνασπισμό κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μεγαλύτερος από την δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back