ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι έκανες την τελευταία πενταετία, ΟΚΠΑΠΑ;

Εικόνα του άρθρου Τι έκανες την τελευταία πενταετία, ΟΚΠΑΠΑ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/03/2019, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον απολογισμό δράσης του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (του ΟΚΠΑΠΑ δηλαδή), έκανε ο πρόεδρός του Φίλιππας Τσουμάνης, μαζί με το δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι «η συνεργασία όλων ήταν εξαιρετική και βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η διοίκηση  σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα όμως μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα πλησιάζοντας στο όραμα που έχουμε για μια ‘κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων’».

Ο κ. Τσουμάνης είπε εξ αρχής ότι δεν πρόκειται για προεκλογική δράση, αλλά για κανονικό απολογισμό. «Γίνεται για καθαρά ενημερωτικούς λόγους και χάριν της διαφάνειας.Ταυτόχρονα να μπορούν και οι ενημερωμένοι συμπολίτες να κρίνουν και να αξιολογήσουν την κοινωνική μας πολιτική και το έργο μας» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «τα 5 χρόνια που πέρασαν, προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργαστήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό» και απέδωσε τα εύσημα στο δήμαρχο, τους εργαζόμενους και την κοινωνία των Ιωαννίνων.

Επιγραμματικά, τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσουμάνης έχουν ως εξής:

  • Στο Δήμο λειτουργούν 9 Παιδικοί Σταθμοί και 13 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (σύνολο 22).
  • Μαζί με τα του ΕΣΠΑ στους σταθμούς φιλοξενούνται περίπου 900 παιδιά.
  • Από το 2014 έως και σήμερα φιλοξενήθηκαν 6938 βρέφη και νήπια.
  • Λειτουργούν 12 Κ.Α.Π.Η και από την επόμενη εβδομάδα 13 (θα λειτουργήσει νέο στα Καρδαμίτσια), υπό την εποπτεία τριμελών συντονιστικών επιτροπών.
  • Απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.283 μέλη. Στο  Δήμο λειτουργεί ένα ΚΗΦΗ στο οποίο φιλοξενούνται καθημερινά 35 άτομα-από το 2014 έχει φιλοξενήσει 175 άτομα
  • Στόχος είναι η δημιουργία και δύο ακόμη Κ.Η.Φ.Η., ένα στην περιοχή της Καλούτσιανης και ένα στην περιοχή των Αμπελοκήπων

«Δυστυχώς στο νέο πρόγραμμα 2014 - 2020 δεν μπορούμε να εντάξουμε Κ.Η.Φ.Η.» τόνισε ο κ. Τσουμάνης

  • «Βοήθεια στο Σπίτι»: συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη την στήριξή τους από το πρόγραμμα. Το προσωπικό που υπηρετεί στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 19 εργαζόμενους, οι οποίοι από το 2014 εξυπηρέτησαν 2627 συμπολίτες.
  • Το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει εντελώς δωρεάν τρόφιμα, ρούχα, είδη υγιεινής, είδη καθαριότητας, υποδήματα, παιχνίδια και βιβλία, μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερες από 2450 οικογένειες συμπολιτών.
  • Δημοτικοί Λαχανόκηποι: έχουν δοθεί για καλλιέργεια 250 κηπάρια. Οι ωφελούμενοι  σήμερα ανέρχονται στις 219 οικογένειες.
  • Δημοτικό Υπνωτήριο Αστέγων  λειτουργεί από το 2014 και μέχρι σήμερα  έχει φιλοξενήσει  51 άστεγους
  •  Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια λειτούργησαν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηπείρου καθώς και το Σύλλογο Κέντρων  Ξένων Γλωσσών PALSO Ιωαννίνων.
  • Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους είναι ο πρώτος Ξενώνας που λειτούργησε στη χώρα. Έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 20 γυναικών και των παιδιών τους και μέχρι σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 47 γυναίκες και 66 παιδιά.
  • Το Γραφείο Διαμεσολάβησης έχει  εξυπηρετήσει   περίπου 4.000 συμπολίτες.
  • Τα Δημοτικά Ιατρεία Αλληλεγγύης και το Δημοτικό Φαρμακείο Αλληλεγγύης έχουν εξυπηρετήσει 1.490 οικογένειες.
  • Το Δημοτικό Οδοντιατρείο άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2017.  Μέχρι σήμερα έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 190 συμπολίτες που δεν είχαν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη.
  • Το Κέντρο Πρόληψης της Υγείας, (ΚΕΠ Υγείας) λειτουργεί από το 2015 και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, με το Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και με Μ.Κ.Ο. πραγματοποιήθηκαν δωρεάν προληπτικοί έλεγχοι για πολλές παθήσεις πολλών ειδικοτήτων σε περισσότερους από 3015 συμπολίτες μας.

«Τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων θα λειτουργήσει στο χώρο του 2ου ΚΑΠΗ Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια» είπε ο κ. Τσουμάνης, κλείνοντας με τα ευρωπαϊκά προγράμματα στη νέα δημοτική περίοδο. «Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. διαθέτει διαχειριστική επάρκεια τύπου β’ και γ’. Έτσι κατάφερε και αξιοποίησε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ πού προκηρύχτηκαν μέχρι σήμερα και αφορούσαν τον τομέα της κοινωνικής πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού και τόνισε ότι είναι να λειτουργήσει και δεύτερος βρεφονηπιακός σταθμός στην Ανατολή, όπως επίσης και σε Μέλανδρα – Νέα Ζωή.

Ο Δήμος προτείνει στο νέο ΕΣΠΑ την κατασκευή του νέου βρεφονηπιακού σταθμού Ανατολής δυναμικότητας 80 βρεφών και νηπίων (και ΑμεΑ) καθώς και το Κέντρο για Παιδιά με Αυτισμό.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back