Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι τα δίκτυα 5G και πώς ακριβώς λειτουργούν

Εικόνα του άρθρου Τι είναι τα δίκτυα 5G και πώς ακριβώς λειτουργούν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2019, 00:11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και η τεχνολογική εξέλιξή τους μας προσφέρει όλο και περισσότερες, αλλά και πιο ενδιαφέρουσες, δυνατότητες. Παράλληλα με την εξέλιξη των συσκευών έξυπνων κινητών τηλεφώνων, εξελίσσονται και τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας από τη δική τους πλευρά μεγαλύτερες ταχύτητες και ποιοτικότερες υπηρεσίες. Η τελευταία και πιο δημοφιλής εξέλιξη στον τομέα αφορά τα δίκτυα της πέμπτης γενιάς, πιο γνωστά και ως 5G.

Αυτή τη στιγμή τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα υποστηρίζουν την τεχνολογία 4G, με την οποία μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο ασύρματα με πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σε σχέση με το παρελθόν, περιορίζοντας σημαντικά τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν. Τα δίκτυα 5G χρησιμοποιούν διαφορετικού είδους κεραίες και λειτουργούν σε διαφορετικό φάσμα ραδιοσυχνοτήτων.

Τι μας προσφέρουν στην πράξη τα δίκτυα 5G

Οι υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων σημαίνουν πώς θα είμαστε σε θέση να κατεβάσουμε αλλά και να παρακολουθήσουμε ταινίες και τηλεοπτικές μεταδόσεις σε πραγματικό χρόνο, σε πολύ μεγάλες αναλύσεις, ακόμη και 4K, χωρίς καθυστερήσεις η συνεχείς παύσεις. Ακόμα και η λήψη εφαρμογών με δεκάδες ή εκατοντάδες GB δεδομένων θα είναι εφικτή μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, εξοικονομώντας μας πάρα πολύ χρόνο και προσφέροντάς μας νέες δυνατότητες ψυχαγωγίας και εργασίας. Το γεγονός αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να δίνεται, πλέον, μικρότερη σημασία στο υλικό μέρος των υπολογιστών και των φορητών συσκευών, καθώς το λογισμικό θα είναι σε θέση να αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος των εργασιών (π.χ. στους διακομιστές μετάδοσης του περιεχομένου).

Εάν παίζετε παιχνίδια μέσω διαδικτύου θα δείτε τη διαφορά, με τα πιο προσεγμένα γραφικά τους, τον πιο ποιοτικό ήχο και περισσότερα διαθέσιμα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, θα είναι πιο εύκολα τα παιχνίδια να είναι τρισδιάστατα, με πιο ρεαλιστικά γραφικά, ενώ μέχρι σήμερα θύμιζαν περισσότερο χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων. Άλλα πάλι παιχνίδια, όπως το πόκερ και διάφορα άλλα επιτραπέζια παιχνίδια, θα διαθέτουν βελτιωμένες εφαρμογές για κινητά με πολύ περισσότερο περιεχόμενο, εξαιρετικά εφέ και περισσότερες επιλογές απ’ ότι σήμερα. Άλλωστε, οι υπηρεσίες game streaming βρίσκονται προ των πυλών, με το Google Stadia για παράδειγμα να ξεκινά τον Οκτώβριο, προσφέροντας απομακρυσμένο έλεγχο παιχνιδιών σε πραγματικό χρόνο, κάτι που δεν είναι εφικτό ασύρματα αυτή τη στιγμή μέσω των δικτύων 4G. Όσον αφορά τις επαγγελματικές εφαρμογές, πολλοί επαγγελματίες θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση μέσω cloud σε τεράστιο όγκο δεδομένων της επιχείρησής τους, χωρίς καθυστερήσεις, κάνοντας την εργασία τους εφικτή οπουδήποτε και αν βρίσκονται.



Βασικές διάφορες 5G με 4G

Το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων είναι τεράστιο και προσφέρει μοναδικά χαρακτηριστικά καθώς κινούμαστε από τις χαμηλότερες προς τις υψηλότερες συχνότητες. Τα δίκτυα 4G χρησιμοποιούν συχνότητες κάτω από τα 6GHz, σε αντίθεση με τα δίκτυα 5G που χρησιμοποιούν ταχύτητες από 30GHz έως και 300GHz. Οι κεραίες 4G αυτή τη στιγμή μεταδίδουν δεδομένα προς όλες τις κατευθύνσεις, σπαταλώντας άσκοπα ενέργεια, στέλνοντας σήμα ακόμα και σε σημεία όπου δεν είναι αναγκαίο. Το 5G χρησιμοποιεί μικρότερα μήκη κύματος, απαιτεί κεραίες μικρότερων διαστάσεων, ενώ υπάρχει πλήρης έλεγχος ως προς την κατεύθυνση του σήματος. Ουσιαστικά μία κεραία 5G μπορεί να υποστηρίξει πάνω από χίλιες επιπλέον συσκευές ανά μέτρο, σε σχέση με τις υπάρχουσες κεραίες 4G.

Υπάρχουν, ωστόσο, και κάποια μειονεκτήματα όσον αφορά τη χρήση των δικτύων 5G. Οι υψηλές αυτές συχνότητες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά όταν ο καιρός δεν είναι καλός και η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή. Το σήμα μπορεί να απορροφηθεί από την υγρασία, τη βροχή και από αντικείμενα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ταξιδέψει τόσο μακριά.

Πότε θα είναι διαθέσιμη η τεχνολογία;

Τα δίκτυα 5G δεν είναι διαθέσιμα ευρέως ακόμα. Στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης υπήρξε φέτος ένα περίπτερο παρουσίασης της τεχνολογίας 5G, στο οποίο παρουσιάστηκαν στο ελληνικό κοινό οι εντυπωσιακές ικανότητες αυτής της νέας τεχνολογίας. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχουν και δεν χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματικές εμπειρίες, για να ξέρουμε αντίστοιχα και τα πρακτικά προβλήματα που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Στις διάφορες επιδείξεις και δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί η ταχύτητα των 100-300 Mbps φαίνεται να είναι ιδιαίτερα εφικτές, ενώ υπάρχουν σε περιπτώσεις που είδαμε τις ταχύτητες να φτάνουν και στα επίπεδα του 1Gbps!

Υπάρχουν, βέβαια, πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα, όμως γεγονός είναι πως τα δίκτυα 4G αυτή τη στιγμή έχουν κατά μέσο όρο ταχύτητες της τάξης των 10Mbps και πως τα δίκτυα 5G θα είναι τελικά, τουλάχιστον, δέκα φορές πιο γρήγορα. Στην Ελλάδα το δίκτυο 5G έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά από την Cosmote μόνο στον Δήμο Ζωγράφου, ωστόσο είναι θέμα κάποιων μηνών μόνο προκειμένου να τα δούμε να κάνουν την εμφάνισή τους, σταδιακά, στις μεγάλες πόλεις της χώρας και στη συνέχεια στην επαρχεία.

ΣΧΟΛΙΑ
Αγγλ
Ζώων!!!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back