Η κα Κεφάλα είναι μια πολιτικός που έχει προσπαθήσει σκληρά, σε όλα τα επίπεδα και μέχρι στιγμής, είναι ένα επιτελεσμένο πολιτικό επικοινωνιακό θαύμα.
Πάλεψε να μπει με κάθε τρόπο στο πανεπιστήμιο, στην Ιατρική Ιωαννίνων, με προβλεπόμενους τρόπους και διόδους που η ίδια αργότερα, ως κυβερνητική βουλευτής, υπερψήφισε τον περιορισμό τους.
Όταν κανείς δεν ήθελε να είναι γραμματέας νομαρχιακής της ΝΔ στα Γιάννενα, βγήκε και πάλι μπροστά. Τη σαμαρική περίοδο ήττας, η ΝΟΔΕ παρουσίαζε άθλια εικόνα και ούτε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης μπορούσε να διασώσει τις απομαζικοποιημένες συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις του κόμματος. Η κα Κεφάλα όμως ήταν εκεί, η «η πιο νέα γραμματέας ΝΟΔΕ» όπως λέει και στο βιογραφικό της.
Αυτά, στο σύμπαν των κομμάτων εξουσίας, ανταμείβονται. Το 2019 μπήκε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ και κάνοντας ένα προφανές εκλογικό «δίδυμο» με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Στήριξε την πολιτική του κόμματος μέχρι τελείας, ακόμα και όταν το κόμμα εξέθετε τους τοπικούς του πολιτικούς εκπροσώπους, ειδικά σε έργα που διεκδικεί η Ήπειρος.
Το 2023 η κα Κεφάλα επανεκλέχτηκε και έγινε υφυπουργός σε ένα νεοσύστατο υπουργείο, το «Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας», στο επιστέγασμα της δεκαετούς της πολιτικής καριέρας. Καθόλου άσχημα.
Ειδικά τη στιγμή που ο προηγούμενος υπουργοποιημένος της ΝΔ από το νομό Ιωαννίνων και «εκλεκτός» του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Αμυράς, έχασε την έδρα του.
Η γιαννιώτισσα πολιτικός συνεχίζει να ανταποδίδει τα ίσα στο κόμμα. Στο θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, κάλυψε τον πρωθυπουργό και προτίμησε να «εκθέσει» τον περιφερειάρχη με δηλώσεις της, λέγοντας ότι «ο φορέας υλοποίησης του έργου δεν κατάφερε να βρει την υπόλοιπη μισή χρηματοδότηση που απαιτούνταν για το έργο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από την πλευρά τους έκαναν αυτό που είχαν υποσχεθεί». Ανακοίνωσε επίσης ότι ο συνυπουργός της κ. Παπαθανάσης ίσως το σκεφτεί, αν το έργο έχει μικρότερο προϋπολογισμό, σε μια ανακοίνωση που προξενεί ερωτήματα αν και οι δυο τους έχουν ακριβή γνώση περί τίνος συζητούσαν.
Για ποιο πράγμα δεν μιλάει σχεδόν ποτέ η κα Κεφάλα όμως; Μα για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ό,τι απορρέει από αυτή τη διοικητική πράξη (όπως πχ η τεκνοθεσία).
Παρότι συχνά-πυκνά η υπουργός είναι στο προσκήνιο, εκμεταλλευόμενη πολύ έξυπνα τις επικοινωνιακές της επαφές, αποφεύγει να μιλήσει ευθέως για ένα ζήτημα που αφορά άμεσα (και) το υπουργείο στο οποίο υπηρετεί.
Κάτι άλλο που είναι η κα Κεφάλα, το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά, είναι το εξής: μια πολύ δεξιών και συντηρητικών αντιλήψεων πολιτικός, που ίσως βρέθηκε στην υπουργική της θέση και για λόγους πίεσης, από τον άνθρωπο τον οποίο εντάσσει σε κάθε πρότασή της: τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να ελέγξει το κόμμα «χαρίζοντας» θέσεις και ελπίζοντας στην καλοσύνη των ανθρώπων, αλλά αναζητώντας πειθήνιους συνεργάτες, όπως πχ ο Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος θα βάλει στην άκρη τις πραγματικές του πολιτικές πεποιθήσεις, εάν του το ζητήσει ο αρχηγός ή βάζοντας προϋποθέσεις στα στελέχη της κυβέρνησής του.
Η κα Κεφάλα λοιπόν υπουργοποιήθηκε, αλλά πρέπει τώρα να πάρει θέση για ένα θέμα που γι αυτή και το εκλογικό της πλήθος, είναι δύσκολο.
Μέχρι στιγμής, αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως, δημόσια για το θέμα, προτιμώντας ή τις επικοινωνιακές «αγιογραφίες» ή παραπέμποντας απευθείας στον πρωθυπουργό.
Θα πρέπει όμως να μιλήσει κάποτε δημόσια και συγκεκριμένα για ένα θέμα που θα φέρει και τη διοικητική σφραγίδα του υπουργείου της, άρα και τη δική της υπογραφή, άμεσα ή έμμεσα;