Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τι θα γίνει στην Ήπειρο αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας;

Εικόνα του άρθρου Τι θα γίνει στην Ήπειρο αν ανέβει  η στάθμη της θάλασσας;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2019, 12:33
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η ανυπολόγιστη καταστροφή στη Σιβηρία μαίνεται, ο καπιταλισμός συνεχίζει να καταστρέφει ραγδαία το περιβάλλον, η ανθρωπότητα δείχνει, δυστυχώς, μεγαλύτερη έγνοια για τα δικά της δημιουργήματα και όχι για το «δανεικό» σπίτι της και η κλιματική αλλαγή, σε πείσμα των γραφικών αρνητών της, μοιάζει αναπόδραστη.

Τι θα γίνει όμως αν συνεχίσει η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τι επιπτώσεις θα έχει, πχ στην Ήπειρο; Φυσικά, οι «προβολές» του site  flood.firetree.net δεν απεικονίζουν κάτι που θα γίνει αύριο, ούτε καν μέχρι το τέλος του αιώνα, αλλά ο άνθρωπος έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι καταστροφικότατος. Είναι ενδεικτικό ότι η στάθμη της θάλασσας παρέμενε σταθερή μέχρι τον 20ο αιώνα και έκτοτε, η αύξηση είναι ραγδαία. Με το σημερινό ρυθμό, αναμένεται να αυξηθεί 61 εκατοστά μέχρι τέλος του αιώνα.

Πού θα φτάσει η θάλασσα στην Ήπειρο, αν ανέβει 5 μέτρα η στάθμη της:

Με 1 μέτρο ψηλότερη στάθμη, θα χρειαστούμε νέο… αεροδρόμιο Ακτίου και λιμάνι στην Ηγουμενίτσα, ενώ ο Λούρος θα αποκτήσει κοντινότερες παραλίες, όπως φαίνεται στην προβολή του site. Με ψηλότερες ακόμα στάθμες, οι προοπτικές είναι σχεδόν εφιαλτικές, μιας και οι τρεις από τις τέσσερις  μεγάλες πόλεις, πλην των Ιωαννίνων δηλαδή, μπορούν να υπερκαλυφθούν από το νερό.

 Φυσικά,αυτό το σενάριο με τα σημερινά δεδομένα είναι πάρα πολύ μακρινό, αλλά είπαμε: Το μεγαλύτερο λάθος του ανθρώπου είναι η ασέβεια στη φύση και η άρνηση να αντιληφθεί την πεπερασμένη δική του φύση…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back