ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μήπως σας έλειψαν οι βροχές;

Εικόνα του άρθρου Μήπως σας έλειψαν οι βροχές;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2017, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα βροχερά Γιάννενα δεν ήταν και τόσο βροχερά τον τελευταίο χρόνο. Από 1 Οκτωβρίου του 2016 έως 30 τις Σεπτεμβρίου του 2017 (υδρολογικό έτος), η βροχόπτωση ήταν στο 70% της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης. Το τελευταίο δε τρίμηνο, από 1 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό έπεσε στο 30%. Ήταν σαφέστατα ένα ξηρό έτος, όπως είπε και ο καθηγητής Φυσικής στο Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, κατά τη σημερινή του ομιλία στο Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού «Πνοές ανέμων».

Τα πράγματα όμως αλλάζουν, Για δύο-τρεις μέρες τουλάχιστον. Δευτέρα και Τρίτη θα βρέξει, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει κατά 10 βαθμούς Κελσίου. Οι βροχές που έρχονται, ίσως αλλάξουν αισθητά και τα δεδομένα που υπάρχουν για τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα,  και από τον Οκτώβριο λείπει η βροχή. Έχει βρέξει μόλις 15 χιλιοστά, όταν συνήθως βρέχει 105 χιλιοστά (η ποσότητα της βροχής μετριέται με το ύψος στο οποίο θα έφτανε το νερό σε χιλιοστά στην επιφάνεια της γης).

Κατά τα άλλα, λόγω και της θεματολογίας των εκδηλώσεων, ο κ. Μπαρτζώκας μίλησε για τους ανέμους (το μελτέμι, τον μαΐστρο, την τραμουντάνα, τον απηλιώτη κ.λπ.) γενικότερα αλλά και για τους ανέμους που ταράζουν τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας. Ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις από το κοινό. Μία από αυτές αφορούσε τις ενδεχόμενες αλλαγές που έχει επιφέρει στο μικροκλίμα η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου. Η θέση του καθηγητή ήταν ότι «η λίμνη είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζει σε τίποτα ιδίως τον χειμώνα». Η μόνη διαφορά έχει εντοπιστεί στη μείωση των θερινών καταιγίδων, όταν και η λίμνη δρα ως ψυχρή επιφάνεια.

Τι λέει η ΕΜΥ

Πίσω στα όσα καιρικά προβλέπονται από αύριο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) έχει βγάλει δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις της, τότε από το πρωί της Δευτέρας ξεκινούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται κατά τόπους από χαλάζι και πολύ ισχυρούς ανέμους. Δευτέρα λοιπόν, αναμένεται να επηρεαστούν το βόρειο Ιόνιο, η Ήπειρος και η Δυτική Στερεά αρχικά, με τα φαινόμενα να διαρκούν μέχρι και την Τετάρτη.

Αλλού… έβρεξε

Στο μεταξύ, σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όχι απλά έβρεξε φέτος, αλλά σημειώθηκαν και ρεκόρ. Ειδικά στις 16-17 Ιουλίου, σημειώθηκαν ακραίες βροχοπτώσεις στη χώρα (ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κεραυνό στην Αμφιλοχία), ενώ σύμφωνα με την ΕΜΥ «η καιρική διαταραχή που επηρέασε τη χώρα μας στις 16-17 Ιουλίου ήταν ασυνήθιστη για την εποχή, για τον λόγο ότι τα συνοπτικής κλίμακας συστήματα, με έντονη δυναμική αστάθεια, την εποχή αυτή κινούνται συνήθως σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη». Όλη η σχετική δημοσίευση, είναι εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back