ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το τηλεσκόπιο Webb αποκαλύπτει τη στιγμή της αστρικής γέννησης

Εικόνα του άρθρου Το τηλεσκόπιο Webb αποκαλύπτει τη στιγμή της αστρικής γέννησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2023, 14:53
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb σηματοδοτεί ένα χρόνο κοσμικών φωτογραφιών με μία από τις καλύτερες φωτογραφίες του: το δραματικό κοντινό πλάνο δεκάδων άστρων τη στιγμή της γέννησής τους.

Η NASA παρουσίασε το τελευταίο στιγμιότυπο χθες Τετάρτη, αποκαλύπτοντας 50 αστέρια-μωρά σε ένα σύμπλεγμα νεφών 390 έτη φωτός μακριά.

Η περιοχή είναι σχετικά μικρή και ήσυχη, αλλά γεμάτη από φωτισμένα αέρια, πίδακες υδρογόνου και ακόμη και πυκνά κουκούλια σκόνης με τις ευαίσθητες απαρχές ακόμη περισσότερων άστρων.


Αυτό το σύμπλεγμα νεφών, γνωστό ως Rho Ophiuchi, είναι η πλησιέστερη περιοχή σχηματισμού άστρων στη Γη και βρίσκεται στον ουρανό κοντά στα σύνορα των αστερισμών Ophiuchus και Scorpius, του Οφιούχου και του Σκορπιού. Χωρίς αστέρια στο προσκήνιο της φωτογραφίας, σημείωσε η NASA, οι λεπτομέρειες αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο. Ορισμένα από τα αστέρια εμφανίζουν σκιές που υποδηλώνουν πιθανούς πλανήτες σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη NASA.

Ο Webb - το μεγαλύτερο και ισχυρότερο αστρονομικό παρατηρητήριο που έχει ποτέ εκτοξευθεί στο διάστημα - παράγει φωτογραφίες κοσμικής ομορφιάς τον τελευταίο χρόνο. Οι πρώτες εικόνες από το υπέρυθρο τηλεσκόπιο αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων παρουσιάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο, έξι μήνες μετά την απογείωσή του από τη Γαλλική Γουιάνα.

Θεωρείται ο διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και 33 χρόνια. Μια κοινή προσπάθεια της NASA και της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το Webb σαρώνει το σύμπαν από μια πιο μακρινή θέση.

Με το Webb οι αστρονόμοι ελπίζουν να δουν τα πρώτα αστέρια και τους πρώτους γαλαξίες του σύμπαντος, ενώ παράλληλα θα ερευνήσουν το σύμπαν για τυχόν ενδείξεις ζωής σε πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (STScI)


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back