dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου: Ζώνες πλημμύρας με πολλές παρατηρήσεις

Εικόνα του άρθρου Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου: Ζώνες πλημμύρας με πολλές παρατηρήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2024, 16:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά λίγες είναι οι παρατηρήσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας-Τμήματος Ηπείρου (ΤΕΕ) επί της 1ης αναθεώρησης του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας των λεκανών απορροής ποταμού του υδατικού διαμερίσματος Ηπείρου.

Το κείμενο με τις παρατηρήσεις που στάλθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, είναι δεκασέλιδο (και τεχνικής φύσης, σε πολλά σημεία του).

Καταρχάς, ένα Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας, στο οποίο περιλαμβάνονται οι χάρτες επικινδυνότητας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας, αποτελούν στρατηγικό εργαλείο για την εφαρμογή της πολιτικής για την αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου πλημμύρας στο σύνολο της χώρας. Καταρτίζεται δε σε επίπεδο Υδατικού Διαμερίσματος για τις περιοχές που υπάρχουν δυνητικοί σοβαροί κίνδυνοι πλημμύρας ή είναι πιθανόν να σημειωθεί πλημμύρα. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας.

Στο Υδατικό Διαμέρισμα Ηπείρου, ή Υδατικό Διαμέρισμα EL05, σύμφωνα με την κωδική του αρίθμηση, συμμετέχουν και η Κέρκυρα, τα Διαπόντια Νησιά και οι Παξοί-Αντίπαξοι. Το 1ο Σχέδιο είχε εγκριθεί το 2018, και την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η 1η αναθεώρησή του.

Οι Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας για την περιφέρεια της Ηπείρου, είναι: 

Χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων, χαμηλή περιοχή άνω ρου του π. Καλαμά και παραποτάμων, μέσος ρους Καλαμά από το ύψος της Βροσίνας έως το Καστρί, κάτω ρους – ∆έλτα Καλαμά και παράκτια ζώνη Ηγουμενίτσας, χαμηλές περιοχές λεκάνης Αχέροντα και κλειστής λεκάνης Μαργαριτίου και ρεμάτων δυτικά της περιοχής, χαμηλές ζώνες ποταμών Λούρου-Αράχθου και Πεδιάδες Άρτας, Πεδιάδα Πρέβεζας.

Μια βασική γενική παρατήρηση, λοιπόν, έχει να κάνει με τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Το ΤΕΕ-ΤΗ κρίνει ότι πρέπει να υπάρξει ιεράρχηση των μέτρων ανά περιοχή (η όποια μεθοδολογία για την ιεράρχηση των μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει τον απολογισμό των ανθρώπινων απωλειών αλλά και των οικονομικών απωλειών.

Στις πιο ειδικές παρατηρήσεις, το ΤΕΕ-ΤΗ προτείνει να υπάρξουν πολεοδομικές και οικιστικές ρυθμίσεις σε πόλεις και οικισμούς εντός της ζώνης πλημμύρας, να γίνει συλλογή και ψηφιοποίηση των στοιχείων οριοθέτησης υδατορεμάτων και των δεδομένων αντιπλημμυρικών έργων, να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες με όλες τις ειδικότητες μηχανικών για την υλοποίηση έργων ορεινής υδρονομίας, να χωροθετηθούν εκτάσεις για την προσωρινή εναπόθεση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες κλπ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου καταθέτει και την άποψή του για τα μέτρα που προτείνονται σε κάθε ζώνη πλημμύρας.

Για τη χαμηλή ζώνη κλειστής λεκάνης Ιωαννίνων, εκτιμά ότι υπάρχει μια ελλιπής αντιμετώπιση. Προτείνει δε την εκπόνηση μελέτης αποστραγγιστικού δικτύου σε όλο το λεκανοπέδιο και τη συμπερίληψη στον σχεδιασμό των υφιστάμενων καταβοθρών αλλά και αυτών που έχουν καλυφθεί από μεγάλα έργα υποδομής (Εγνατία Οδός). Πολύ σημαντικό κρίνει και τον έλεγχο της επάρκειας του θυροφράγματος στη λίμνη των Ιωαννίνων.

Για τη ζώνη των ποταμών Λούρου-Αράχθου και της Πεδιάδας Άρτας, το ΤΕΕ σημειώνει ότι απαιτείται η εύρεση πόρων και η επίσπευση των προτεινόμενων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, όπως και η ολοκλήρωση και εφαρμογή της μελέτης της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Άρτας (με  την εφαρμογή της μελέτης αυτής "σε σημαντικό βαθμό θα επιτυγχανόταν η ανάσχεση πλημμυρικών φαινομένων" όπως τονίζεται). 

Προσθέτει δε ότι ναι μεν προτείνεται στο σχέδιο η μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων και σταβλικών εγκαταστάσεων, αλλά δεν προσδιορίζονται οι νέες περιοχές. «Βάσει της υδραυλικής προσομοίωσης δεν θα υπάρχουν και διαθέσιμες επιλογές (μη-πλημμυρισμένες) εντός του νομού Άρτας» επισημαίνει. Όσο για τη σύσταση περί αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, το ΤΕΕ-ΤΗ αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς, καθώς τα κύρια αγροτικά προϊόντα του νομού είναι το ακτινίδιο και τα εσπεριδοειδή.

Το ΤΕΕ-ΤΗ εντοπίζει ανεπαρκή προτεινόμενα μέτρα για την πόλη της Πρέβεζας. Για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας της Ηγουμενίτσας, εκτιμά ότι αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν βάσει των νέων συνθηκών του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του λιμανιού και του σχετικού masterplan.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ