Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Τέχνη και Ολοκαύτωμα», ένα φοιτητικό πρότζεκτ

Εικόνα του άρθρου «Τέχνη και Ολοκαύτωμα», ένα φοιτητικό πρότζεκτ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2022, 17:53
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένα φοιτητικό πρότζεκτ με τίτλο «Τέχνη και Ολοκαύτωμα. Από το παρελθόν στο παρόν» εγκαινιάζει το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Σουφαρί Σεράι, στο Κάστρο.

Το πρότζεκ αφορά μια εικαστική έκθεση και μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις των φοιτητών. Την όλη δράση επιμελήθηκαν η επίκουρη καθηγήτρια Μουειολογίας Εσθήρ Σολομών, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιντεοτέχνης Νόρα Λέφα και ο αναπληρωτής καθηγητής Ζωγραφικής Βαγγέλης Γκόκας.

Συμμετέχουν οι φοιτητές: Ιόλη Χαρτζαβάλου, Βάσω Σφαιροπούλου, Μαρία Χατζηαντωνίου, Θεοδώρα Παρηγορίτσα, Αναστασία Σκατζή, Νένα Κάλπη, Δήμητρα Αθανασίου, Αδαμαντία Κουλοπούλου, Λάουρα Τσιάτη, Ελένη Καρακατσάνη, Χρυσοβαλάντου Γρηγοριάδου, Κωνσταντίνος Κοϊνός, Βίκτωρας Καραμανλής, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Κυριακού, Χρυστάλλα Αντούνα, Μιχάλης Κρίθαρης, Γιώργος Ανανιάδης.

Σε σημείωμα του πρότζεκτ αναφέρεται:

«Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου (1939-1945), στα γκέτο, στα στρατόπεδα, στους τόπους αντίστασης και στους  χώρους καταφυγής τους, διωκόμενοι Εβραίοι καλλιτέχνες αποτύπωσαν, συχνά λαθραία, όψεις και στιγμές του Ολοκαυτώματος. Ζωγραφίζοντας, ορισμένοι θέλησαν να καταγράψουν τις συνθήκες του εγκλεισμού, της καταναγκαστικής εργασίας και των ναζιστικών εγκλημάτων ώστε να αφήσουν ίχνη για τις επόμενες γενιές∙ και άλλοι θέλησαν, έστω και για λίγο, να αισθανθούν ελεύθεροι και να φανταστούν έναν διαφορετικό κόσμο που ήλπιζαν ότι τους περίμενε μετά το τέλος του πολέμου. Παρά  τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση και με κίνδυνο της ζωής τους, οι διωκόμενοι καλλιτέχνες ξεπέρασαν την έλλειψη υλικών και ζωγράφισαν  με όποιον τρόπο ήταν δυνατόν, επιβεβαιώνοντας τη θέλησή τους να αντισταθούν.

Δεκαέξι από τα έργα αυτά φιλοξενούνται στις εικαστικές συλλογές του Μουσείου Yad Vashem στην Ιερουσαλήμ και μπορεί κανείς να τα δει σήμερα στο Σουφαρί Σαράι μέσα από εκτυπώσεις που το Μουσείο παραχώρησε στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσειοπαιδαγωγικής, φοιτητές του Τμήματος σχολίασαν εικαστικά τα έργα αυτά μέσα από  βίντεο, ζωγραφική, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις, καταθέτοντας έτσι τους προβληματισμούς τους για μια μία σειρά από θέματα: Πώς προσεγγίζει κανείς την τέχνη του Ολοκαυτώματος; Πώς παράγονται έργα τέχνης που συνδέουν το Ολοκαύτωμα με το σήμερα; Ποια είναι η σημασία της τέχνης αυτής στο παρόν;

Με γόνιμο και πρωτότυπο τρόπο η παραγωγή των φοιτητικών έργων και η μουσειοπαιδαγωγική τους αξιοποίηση ενθαρρύνει συζητήσεις γύρω από ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγκρότησης της σύγχρονης πολιτειότητας, συνδέοντας την Ελλάδα, και ιδιαίτερα τα Γιάννενα, με τη μνημονική, εκπαιδευτική και εικαστική διαχείριση μιας ‘δύσκολης’ κληρονομιάς».

Την έκθεση πλαισιώνει συναφές αρχειακό υλικό που ευγενικά παραχώρησε το Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ηπείρου (Γ.Α.Κ.).

Οι μουσειοπαιδαγωγικές δράσεις θα γίνουν με τη συμβολή του Αρσάκειου Σχολείου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: από 14 έως 17 Δεκεμβρίου, 10:00-14:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back