Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ten: Εφηβεία ετών 30...

Εικόνα του άρθρου Ten: Εφηβεία ετών 30...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2021, 22:20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1991 ήταν η χρονιά της μεγάλης αμφισβήτησης, για τους ανθρώπους που σήμερα κινούνται μεταξύ των ομάδων «αμειβόμενοι με 500 ευρώ» και «κρίσεις πανικού». Καταλήψεις στα σχολεία, πολιτικές δολοφονίες, μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ξορκίσει το παρόν της και να βρει άλλο.

Κάπου εκεί ανάμεσα, ξεπηδούσε μια καλλιτεχνική ιστορία που έμελλε να ορίσει σε σημαντικό βαθμό τη μουσική που ακολούθησε. 

Το grunge, το ατημέλητο ροκ εν ρολ των ανθρώπων του Σιάτλ που ντύνονταν σαν άνεργοι ξυλοκόποι, ήταν ήδη μια πραγματικότητα στις ΗΠΑ και το 1991 θα ήταν η χρονιά που η σκηνή, θα αποκτούσε τους… Pistols και τους Clash της. Κατ’ αναλογία, οι Pistols ήταν οι Nirvana που αργότερα την ίδια χρονιά θα έβγαζαν το Nevermind. Οι Clash (και η πραγματικά αξιόλογη μπάντα) όμως, ήταν οι Pearl Jam που σαν σήμερα, το 1991, κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ: το «Δέκα»

H μπάντα που έδρευε στο Σιατλ έσπασε το MTV με το Alive και την προοδευτική κορύφωση ενός από τα κλασικότερα κομμάτια του ροκ εν ρολ, που κατέληγε σε ένα κυριολεκτικά απελευθερωτικό κιθαριστικό σόλο. Το Ten όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν επίσης το Garden, ίσως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου, ήταν το Black που η μπάντα αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει ως σινγκλ λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε γι αυτήν και τα βιώματά της, ήταν η άλλη μεγάλη επιτυχία, το Jeremy καθώς και άλλα.

Οι κριτικές που πήρε ο δίσκος ήταν διφορούμενες στην αρχή: από διθυραμβικές μέχρι καταδικαστικές, από όσους θεώρησαν ότι οι Pearl Jam δεν ήταν πραγματικά «εναλλακτικοί» κ.λπ.

Ο τίτλος είναι ένας αριθμός παίκτη του μπάσκετ, του Μούκι Μπλέιλοκ, που έπαιζε τότε στους Ατλάντα Χωκς. Πριν ονομαστούν Pearl Jam, χρησιμοποιούσαν το όνομά του για τη μπάντα, αλλά λόγω εμπορικών επιπλοκών, περιορίστηκαν στον αριθμό της φανέλας του…

(το κομμάτι γράφτηκε το 2017 και διασκευάστηκε για τα 30 χρόνια του δίσκου, σήμερα 27 Αυγούστου 2021)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back