ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τέλος της μικρής μας πόλης και η αρχή μιας νέας

Εικόνα του άρθρου Το τέλος της μικρής μας πόλης και η αρχή μιας νέας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2023, 00:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Ο Βασίλης Κωστάκης μελετά θέματα οικολογίας και τεχνολογίας ως  καθηγητής στο πανεπιστήμιο του TalTech και ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο  του Harvard. 

Το παρόν δημοσιεύεται κάτω από την άδεια CC BY-SA 4.0 που ενθαρρύνει τον διαμοιρασμό και την αναδημοσίευση.


Μία από τις ωραιότερες παραστάσεις του καλοκαιριού ήταν «Το τέλος της μικρής μας πόλης» που παρουσίασε το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Το έργο μας δείχνει πως όταν η «ανάπτυξη να’ναι κι ό,τι να’ναι» έρχεται, κάτι μέσα μας και γύρω μας πεθαίνει. Ροές ποταμών αλλάζουν, λίμνες αποξηραίνονται, δέντρα κόβονται, φυσικά οικοσυστήματα καταστρέφονται ενώ κάποιες λίγες τσέπες γεμίζουν.

Στην περιοχή μας, εκτός από ανεμογεννήτριες και εξορύξεις, τελευταία έχουν φυτρώσει και διάφορα τοπικά εγχειρήματα, συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις που τολμούν να κάνουν το διαφορετικό. Όχι απλώς να φαντάζονται, αλλά να δημιουργούν στο εδώ και τώρα έναν άλλον κόσμο.  Νέες θέσεις εργασίας και μια άλλη ανάπτυξη. Αληθινά βιώσιμη και δημοκρατική.

Τα παραδείγματα πολλά και δεν χωράνε σε ένα άρθρο λίγων λέξεων. Από χώρους εστίασης, πολιτισμού και έρευνας μέχρι εγχειρήματα δημοσιογραφίας, δημιουργικής βιομηχανίας και ψυχικής υγείας. Ενδεικτικά θα αναφέρω έξι οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σε σχετικά άγνωστα αντικείμενα:

  • Το κοινοτικό εργαστήριο των Τζουμέικερς, όπου αγρότες/-ισσες και μάστορες/-ισσες κατασκευάζουν εργαλεία κατάλληλα για τις τοπικές μικρές καλλιέργειες. Την τελευταία τετραετία στον χώρο των Τζουμέικερς έχουν, επίσης, λάβει χώρα πάνω από 30 εκπαιδευτικές δράσεις με περισσότερους από 500 συμμετέχοντες/ουσες από όλα μήκη και πλάτη του πλανήτη.
  • Η ενεργειακή κοινότητα αυτοπαραγωγής Κοινέργεια, που στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ηπείρου για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών χωρίς να βασίζονται στην επιθετική αγορά της ενέργειας.
  • Η διεπιστημονική συλλογικότητα Μπουλούκι που διατηρεί ζωντανές τις αρχές της παραδοσιακής τέχνης δόμησης, δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στο χθες και το αύριο, όπου η γνώση και η κληρονομιά συναντούν την καινοτομία.
  • H κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Τα Ψηλά Βουνά που υποστηρίζει όσους/ες επιλέγουν να μείνουν στα χωριά μας, δημιουργώντας προοπτικές και ελπίδα για μια πιο βιώσιμη ζωή σε αυτό τον άγρια όμορφο τόπο.
  • Το διαπολιτισμικό εργαστήριο Habibi.Works που άνοιξε έναν δημιουργικό χώρο όπου πρόσφυγες και ντόπιοι μπορούν να αναζητήσουν μία καλύτερη εκδοχή της συμβίωσης τους, μέσα από τη συνεργασία, τον διαμοιρασμό και την αλληλοβοήθεια.
  • Το διεθνές δίκτυο Wind Empowerment, όπου μία κοινότητα από ειδικούς και μη μοιράζεται σχέδια και τεχνογνωσία για την κατασκευή, λειτουργία, και συντήρηση ανεμογεννητριών μικρής κλίμακας.

Οι νέες αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προκύψουν από τις εκλογές του Οκτώβρη πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τον νέο κόσμο που γεννιέται.

Αν έχει απομείνει οποιαδήποτε ελπίδα, αυτή δεν θα έρθει από μακριά. Θα έρθει από δίπλα μας. Ίσως ήδη φυτρώνει στον τόπο και στο χώμα που πατάμε.



ΣΧΟΛΙΑ
Νικος
Χαχαχαχα, τρελαινομαι να μιλάνε για ανάπτυξη άνθρωποι οι οποίοι ζούνε από προγράμματα και επίδοτήσεις και δεν έχουνε σχέση με την ελεύθερη αγορά. Στη θεωρία όλοι καλοί
Βασίλης Κωστάκης
Αγαπητέ Νίκο: Πρώτον, δεν ζω μόνο από προγράμματα και επιδοτήσεις και έχω σχέση και με την ελεύθερη αγορά. Δεύτερον, για να πάρεις προγράμματα και επιδοτήσεις -όπως από το European Research Council- o ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός με αιτήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Τρίτον, πολλές (μεγάλες) επιχειρήσεις της "ελεύθερης αγοράς" δεν θα υπήρχαν χωρίς προγράμματα και επιδοτήσεις (βλέπε Google και Apple).
Νικος
Προσωπικά, από οτι έχω καταλάβει η μόνη σχέση που εχεις με την ελεύθερη αγορα είναι να βαζεις εθελοντές να δουλευουν αμισθί για να ολοκληρώνονται οι στόχοι των "υψηλής ανταγωνιστικότητας" προγραμμάτων και να τρώτε εσείς καλά. Συνέχιστε να προσφέρετε καθρεφτάκια εναλλακτικής ανάπτυξης στους ιθαγενείς για να προάγετε την agenda σας και να χτίζετε καριέρες πάνω στον εθελοντικό κόπο των άλλων, αλλά μην μας πουλάτε βιώσιμοτητα με ημερομηνία λήξης το τέλος του κάθε προγράμματος που έχετε αναλάβει
Βασίλης Κωστάκης
Νίκο, δεν έχεις καταλάβει σωστά. Μπορώ να σου εξηγήσω από κοντά ή διαδικτυακά γιατί δεν ισχύουν αυτά που γράφεις. Τα στοιχεία επικοινωνίας μου είναι εδώ: https://cyber.harvard.edu/people/vkostakis. Αν σε ενδιαφέρει η αλήθεια, περιμένω μήνυμά σου.
Νικος
Η αλήθεια λάμπει μέσα από τη δημόσια αντιπαράθεση και όχι σε ιδιωτικές συζητήσεις. Επείδη με ενδιαφέρει η αλήθεια και νομίζω ότι ήμουν σαφής παραπάνω σε καλώ να απαντήσεις δημόσια αν έχουν εργαστεί εθελοντικά άτομα σε πρόγραμμα το οποίο τρέχατε εσείς και πληρωνόσασταν κανονικά ενώ αυτοί δεν λάβανε ούτε ένα ευρώ
Βασίλης Κωστάκης
Ήδη η πρώτη μου απάντηση έδειξε ότι το αρχικό σου σχόλιο δεν είχε σχέση με την αλήθεια. Στη συνέχεια πέταξες το μπαλάκι αλλού. Στην εθελοντική εργασία. Το πρόγραμμα στο οποίο δουλεύω από το 2019 δεν έχει εθελοντική εργασία. Γενικότερα, όμως, στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΚΑΛΟ) προβλέπεται καταστατικά εθελοντική εργασία. Επειδή το κάθε πρόγραμμα, ο κάθε φορέας ΚΑΛΟ όπως και το κάθε αντικείμενο εργασίας είναι διαφορετικό, μέσω διαδικτυακών σχολίων είναι αδύνατο να σου εξηγήσω (ειδικά αν το σημείο εκκίνησής σου ήταν τόσο εσφαλμένο και πιθανώς όχι καλοπροαίρετο). Αν θέλεις δημόσια αντιπαράθεση, με χαρά να συνδιοργανώσουμε μια ανοιχτή εκδήλωση περί εθελοντικής εργασίας στην ΚΑΛΟ ή ό,τι άλλο σχετικό θες. Στείλε μου να το προχωρήσουμε.
Νικος
Το αρχικό μου σχόλιο επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις απαντήσεις σου στις οποίες απέφυγες να πεις την αλήθεια για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείτε. Προσωπικά πιστεύω ότι ανάπτυξη στις πλάτες εθελοντών τη στιγμή που άλλοι κερδίζουν χρήματα δεν ειναι βιώσιμη. Είναι εκμετάλλευση χειρίστου είδους και εξαπάτηση γιατί επιμένει να φοράει τον μανδύα του δήθεν συλλογικού για να προωθήσει ιδιοτελή συμφέροντα. Οπότε αφήστε κανέναν άλλο να μιλήσει για ανάπτυξη και κοιτάξτε να βρείτε θύματα για να εκτελέσετε το επόμενο ευρωπαϊκο πρόγραμμα.
Βασίλης Κωστάκης
Σου απάντησα ξεκάθαρα: στο πρόγραμμα που συντονίζω και με το οποίο βιοπορίζομαι δεν υπάρχει εθελοντής/τρια. Εδώ είναι το πρόγραμμα: cosmolocalism.eu. Χρησιμοποιείς πληθυντικό αριθμό χωρίς να έχεις εξηγήσει ποιο είναι το υποκείμενο. Προσωπικά συμμετέχω εθελοντικά σε πολλούς φορείς ΚΑΛΟ. Αν ειλικρινά θέλεις να λάμψει η αλήθεια, όπως έγραψες, σε προσκαλώ για τελευταία φορά είτε σε ιδιωτική συζήτηση είτε σε δημόσια συζήτηση διά ζώσης, όπως συζητούν οι άνθρωποι. Να σου απαντήσω λεπτομερώς σημείο προς σημείο και να κριτικάρεις αυτό που κάνω ή κάνουμε οι φορείς ΚΑΛΟ -μιας και σου αρέσει ο πληθυντικός. Νομίζω ότι και οι δύο, καθώς και το κοινό αν θες να υπάρξει, θα βγούμε κερδισμένοι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back